Slik får du maksimal rekkevidde med Audi e-tron

Har du e-tron er det noen enkle triks du kan gjøre for å kunne kjøre så langt som mulig.

Oppdatert november 2020

Audi e-tron kommer i flere varianter med rekkevidde fra 332 km med Audi e-tron 50, til 446 med Audi e-tron Sportback (iht. WLTP) ved blandet kjøring. Dette er mer enn nok til å dekke daglige kjøreturer, og skal du på lengre turer legger du bare inn strekningen i navigasjonssystemet med smart ruteplanlegging, og så vil bilen automatisk beregne om du har nok batterikapasitet til å kjøre så langt. Systemet vil foreslå ladestasjoner underveis, og til og med gi deg en oversikt over ledige pumper. Det ruteplanleggeren ikke tar høyde for, derimot, er uforutsette situasjoner som kan forsinke turen. Da kan det være greit å kjenne til triksene for å kunne kjøre så langt som mulig før batteriet er tomt.

Audi e-tron

8 grep som påvirker rekkevidden på e-tron

Med elbil er det alltid lurt å planlegge før du legger ut på lengre kjøreturer. Faktorer som f.eks været kan ha mye å si for rekkevidden. Minusgrader på vinteren påvirker rekkevidden, og bilen går også tyngre når det er snø og slaps i veien. Bagasje i bilen (tyngde) vil også redusere rekkevidden.

1. Bruk økomodus eller rekkeviddemodus
De fleste elbiler har en egen økomodus (Efficiency) som hjelper deg med å få lengre rekkevidde. Da regenererer bilen mest mulig energi, og slår av unødvendige strømkilder som kan begrense rekkevidden.
2. Kjør jevnt og hold fartsgrensen
Et gammelt økokjøringstips er å kjøre jevnt, og unngå mye start og stopp ved å forsøke å forutse trafikkbildet. Kraftig akselerasjon og oppbremsing vil redusere rekkevidden, for eksempel ved forbikjøringer.
3. Bruk adaptiv cruisecontrol
Erfarne økokjøringseksperter har for lengst innsett at de ikke er flinkere enn cruisekontrollen. Så ved å bruke den adaptive cruisekontrollen vil du kjøre økonomisk, og dermed øke rekkevidden i en elbil.
4. Ha riktig lufttrykk
Sjekk at du har riktig lufttrykk i dekkene. Kjører du med feil lufttrykk kan rullemotstanden bli høyere, og rekkevidden synke.
5. Ha riktige dekk
Pass på at du kjører med dekk som er tilpasset biltypen, og som da har lav rullemotstand. Alle de store dekkprodusentene har gode dekk spesialtilpasset for at rullemotstanden skal være lav, samtidig som de har beholdt sine gode sikkerhetsegenskaper.
6. Fjern unødvendig last
Ta av skiboksen når du ikke trenger den. En skiboks gir høyere luftmotstand og mer vekt, og derfor også kortere rekkevidde.
7. Parker innendørs
Parker innendørs om mulig, slik at batteripakken ikke blir nedkjølt. Må du parkere ute kan det være lurt å stille inn ladetiden slik at batteriet er ferdig oppladet rett før du skal starte kjøringen. Da er batteriet varmt, og du slipper å bruke energi for å varme det opp.
8. Bruk førklimatisering under lading
Dersom bilen har førklimatisering, benytt denne funksjonen mens bilen lader. Da kan du forhåndsvarme eller -kjøle bilen uten å benytte kun bilens batteri til dette.
Audi Norge Elektrisk mobilitet
Audi e-tron rekkevidde