Elbil-rekkevidde om vinteren | Intelligent termisk styring | Audi
Audi e-tron GT og Q4 e-tron

Slik får du optimal elbil-rekkevidde og ladetider om vinteren

Slik får du optimal elbil-rekkevidde og ladetider om vinteren

Med noen smarte grep er det mye man kan gjøre for å øke både elbil-rekkevidden og ladetider om vinteren. Setevarme i stedet for varmluft, optimalt dekktrykk, parkering i garasje og valg av effektivitetsmodus er noen av faktorene som avgjør hvor raskt høyenergibatteriet tømmes – eller ikke. Her er tips til andre ting du kan gjøre for å bevare batterieffekt om vinteren, og for å oppnå optimal rekkevidde for elbiler.


Førklimatisering og tidsur for avreise har en positiv effekt på elbil-rekkevidden om vinteren

Førklimatisering med tidsur for avreise kan aktiveres via bilens mediesystem (MMI) eller via myAudi-appen*. Ved å planlegge dine daglige avgangstider vil bilen varme, eller avkjøle, interiøret til ønsket temperatur før avreise. Dette gir ikke bare en mer komfortabel start på turen, men gir også økt elbil-rekkevidde dersom bilen også står til lading. Det er fordi du ved forvarmet bil bruker mindre energi på oppvarming av interiør og batteri når du starter kjøreturen.

*Tilgjengelige funksjoner varierer med modell. Logg inn på myAudi-appen for å se dine funksjoner.

Oppnå lengre rekkevidde med e-tron ruteplanlegger

Audi e-tron-ruteplanleggeren kompletterer Audi MMIs navigasjonsfunksjoner med omtrent 30 detaljerte opplysninger og bidrar med smart optimalisering for de litt lengre bilturene.

Ruteplanleggeren beregner den raskeste ruten, tar hensyn til trafikk- og rutedata og beregner hvor lang tid det vil ta å lade elbilen din. I tillegg vil den vurdere kjørestilen og inkluderer det i den totale kjøretiden. Systemet viser tilgjengelige og ledige elbil-ladestasjoner samt gir informasjon om ladestrøm eller ladetilkoblinger og pluggtypen til de respektive ladepunktene som blir foreslått. Audi e-tron-ruteplanleggeren prioriterer HPC-ladestasjoner (lynladere).

Med en aktiv e-tron-ruteplanlegger ser bilen din alltid etter den mest effektive veien til mål. Prøv også vår elbil rekkeviddekalkulator og se forskjellene i rekkevidde for Audi e-tron og Audi e-tron Sportback – avhengig av ytre temperatur, kjøremodus, felgstørrelse og bruk av varme og klimaanlegg.

Lading av elbiler ved lave temperaturer

Det intelligente batteristyringssystemet (BMS) kommuniserer med ladestasjonen du bruker, og optimaliserer strømmen for en mest mulig skånsom AC-lading. Elbillading reguleres automatisk og systemet avslutter ladingen i elbilen så snart batteriet er fullt, eller når et forhåndsdefinert ladenivå på for eksempel 80 prosent er nådd. Under ladeprosessen overvåker BMS spenningen i de enkelte cellene og balanserer dem etter behov. I tillegg aktiverer intelligent styring batterioppvarmingen. Hvis batteritemperaturen faller til et visst nivå, reduserer BMS automatisk ladekapasiteten for å unngå tidlig aldring av batteriet.

Alt i alt har langsom lading av elbiler en positiv effekt på batteriets totale levetid. I tillegg er det lurt å lade så snart som mulig etter kjøreturer på vinteren. Det er fordi batteriet fortsatt er varmet opp og ladingen blir både mer skånsom og går raskere.

Både Audi e-tron GT, Q4 e-tron (modellår 2024) og nye Q6 e-tron tilbyr forvarming av batteriet slik at dette har en optimal temperatur når du ankommer ladepunktet. Når en HPC-ladestasjon legges inn som destinasjon i e-tron-ruteplanleggeren, beregner bilen forventet ankomsttid og trekker ut nødvendig varme- eller kjølekapasitet, slik at bilen umiddelbart kan oppnå den høye ladekapasiteten ved ankomst.

Audi RS e-tron GT i vinterlandskap

Hva påvirker rekkeviddeprognosene i e-tron

Rekkeviddeprognosen er utledet fra høyspentbatteriets ladenivå og energiforbruksprognosen. Dette avhenger av flere faktorer, hvor drivsystemforbruket har størst påvirkning. Brukerkomfort som sete- og rattvarme samt klimaanlegg har langt mindre påvirkning. For den anslåtte elbil-rekkevidden skiller Audi mellom to scenarier: den aktive navigasjonsruten og inaktiv navigasjon.

For den aktive navigasjonsruten, beregnes forbruk fra ruteprofilen (hastighetsgrenser, grønne lys, høydeforskjeller) og gjeldende trafikkinformasjon som kø samt gjennomsnittlig energiforbruk de siste 100 kilometerne.

I tillegg vurderes brukerkomfort og klimaanlegg for hele den kommende kjøreturen. Når navigasjonen er inaktiv, brukes gjennomsnittet av de siste 100 kilometerne for å bestemme drivsystemets forbruk samt brukerkomfort og klimaanlegg. Ved å slå på og av energiforbrukere som eksempelvis setevarme via rekkeviddemonitoren, kan du se den direkte innvirkning på rekkeviddeprognosen.

e-tron rekkeviddemonitor i MMI-skjermen

Kjøremotstand påvirker elbil-rekkevidden

Mindre felgstørrelser, smalere dekk og riktig lufttrykk kan redusere dekkenes rullemotstand om vinteren. Takbokser øker luftmotstanden, og tilhengere krever naturligvis mer energi. Inne i elbilen påvirker ratt og setevarmer rekkevidden minimalt fordi de opererer tett inntil kroppen og bruker dermed lite strøm, men å bytte til luftsirkulasjonsmodus reduserer tap av den totale rekkevidden til elbilens kapasitet.


Intelligent termisk styring i Audi-modeller bevarer rekkevidde og ytelse

Om vinteren må elektriske biler varme opp både interiøret og batterisystemet til riktig temperatur. Denne doble oppgaven krever allerede mye energi fra bilen, og ekstra kalde dager i vinterhalvåret påvirker ytelsen til høyspentbatterier ytterligere. I Audis elbiler trenger du ikke bekymre deg for stort rekkeviddetap på vinteren. Intelligent termisk styring sikrer lang batterilevetid, enestående ytelse og god rekkevidde år etter år.

Audi Q4 e-tron med takboks

Rekkeviddekalkulator

Hvor langt kan jeg kjøre i bytrafikk, på landevei eller på motorvei? Hva er fordelen med kjøremodusen Efficiency? Det får du svar på i vår rekkeviddekalkulator.

Audi Norge Elbil
Optimal rekkevidde om vinteren