Elbillader hjemme | Hvilken elbillader skal du velge | Audi Norge
Audi Norge Alt om lading
Elbillader hjemme

Skal du lade elbil hjemme?

Når du først har bestemt deg for å investere i en elbillader hjemme, er neste steg å finne ut hvilken ladeboks du skal velge. Å velge riktig elbillader kan ha mye å si for hvor raskt du kan lade elbilen din. Enten du vil ha ladeboksen på veggen utenfor huset eller i garasjen, bør du sørge for å installere en helt egen strømkurs som er beregnet for elbillading. Dette gjelder også hvis du lader elbilen hjemme med vanlig stikkontakt, noe du imidlertid kun bør gjøre i nødstilfeller og aldri ved hjelp av skjøteledning.

DEFA Power ladeboks

Hvilken elbillader skal du velge?

Det finnes mange elbilladere på markedet. Audi samarbeider med Defa og anbefaler derfor å velge den som leverandør. Uavhengig av leverandør må du også velge om du vil ha en smart ladeboks eller en enkel ladeboks. Med en smart ladeboks får du muligheten til å effektstyre og tidsstyre ladingen, mens en enkel ladeboks bare gir strøm til bilen når den er tilkoblet. Dagens strømpriser varierer som kjent både med tanke på hvor i landet du bor og hvilket klokkeslett på døgnet du bruker strøm. En smart elbillader vil gi deg muligheten til å lade mens strømmen er på sitt billigste.

Hvor mye kan du spare på å lade elbilen hjemme?

Hvor mye du sparer på å lade elbilen hjemme kontra på offentlige ladestasjoner avhenger selvfølgelig av strømprisene til enhver tid og når på døgnet du lader. Men mens du generelt må regne med å betale fra 6-9 kroner per kWh på offentlige ladestasjoner, slipper du unna med rundt 1-2 kroner per kWh når du lader hjemme. Det kan derfor være mye å spare i lengden på å installere en elbillader hjemme.

Hva koster det å installere en elbillader hjemme?

Hva det koster å installere en ladeboks hjemme varierer med type ladeboks. Veiledende pris for DEFA elbilladere er fra 15.945 kroner, inkludert ladeboks, ladekabel, installasjon, transport inntil 59 kilometer tur/retur og dokumentasjon. Ikke nøl med å ta kontakt med din nærmeste Audi-forhandler hvis du lurer på noe angående lading av elbil hjemme. Sammen finner vi den ladeløsningen som er best for deg.

Spørsmål og svar om å lade elbil hjemme

Hvordan får jeg installert ladeboks hjemme?

Vi anbefaler at du kontakter en elektriker for å utføre en kontroll av det elektriske anlegget ditt. Elektriker setter opp ladeboksen via en egen kurs og legger opp ladeboksen etter hva som passer ditt elektriske anlegg. De fleste husholdninger har 230V anlegg og vil da på det meste med 32A få ut 7,2 kW. Velg en ladeboks med så stor kapasitet som mulig for å fremtidssikre ditt ladebehov.

Det er flere aktører som tilbyr ladebokser til hjemmelading. Våre forhandlere samarbeider med DEFA og kan hjelpe deg med å finne løsningen som passer til dine behov samt montering av utstyr.

Hva koster det å installere ladeboks hjemme?

Prisen for å installere ladeboks varierer med type ladeboks. Veiledende pris på installasjonspakke fra DEFA er fra kr 15 945 og inkluderer ladeboks, kabel, installasjon, transport inntil 59 km tur/retur og dokumentasjon.

Hvor mye koster det å lade elbilen hjemme?

Strømprisen du betaler for å lade elbilen din hjemme vil avhenge av hvilken avtale du har med din strømleverandør. Dersom strømprisen din er én krone per kWh, og du skal lade en Audi e-tron med batterkapasitet på 150 kWh, vil det koste deg cirka 150 kroner å ladet batteriet helt opp.

Hvor raskt kan jeg lade med ladeboksen hjemme?

Hvilken ladeeffekt du oppnår med ladeboks avhenger av flere faktorer, for eksempel hvor mye strøm du har tilgjengelig, antall tilkoblede brukere, batteritemperatur og hvor mye strøm bilen kan ta imot. Dersom bilen din kun kan ta 3,7 kW vil du aldri kunne få mer enn dette, uavhengig av hvor mye strøm laderen gir. Det vanligste blant hjemmeladere er 3,7 kW eller 7,4 kW. Dette holder for de fleste som hovedsaklig lader bilen om natten.

For å få inntil 22 kW lading krever det en 3-fase installasjon ved 32 A (400V TN-nett). Med 1-fase (32 A) vil du fortsatt få 3 ganger raskere lading (inntil 7,6 kW). Hvilken ladeeffekt som oppnås avhenger av flere faktorer, for eksempel batteritemperatur og/eller antall brukere i en ladestruktur kan begrense ladeeffekten.

Kan bilen lades på 3 faser i et 230V anlegg?

Nei, 230V har ikke 3 faser, kun 1 fase.

Jeg har 400V hjemme – hvilken sikring gir hvilken effekt?

Med 400V vil 16A gi en ca. effekt på 11kW, har du 32A vil det gi en ca. effekt på 22Kw, men det forutsetter at ombordladeren i bilen kan ta til seg så mye.

Tilleggsinfo: 230V = IT-anlegg (Isolated Terra). 400V = TN (Terra Neutral). Det lades med 230V i TN også, men over flere kurser. Man sier bare 400V for å holde de to systemene fra hverandre, i stedet for å si IT og TN.

Jeg har 400V hjemme med 32A som skal gi 22Kw, vil bilen ta til seg dette?

Bilen tar til seg det den har kapasitet til. Ombordladeren i en e-tron er på 11 kW, og selv om ladeboksen kan levere 22kW så vil bilen kun ta til seg 11 kW.

Jeg har satt opp ladeboks hjemme med 230V og 32A, men den gir ikke lovet effekt på 7,2 kW, hva er grunnen til dette?

Om du har en ladeboks som regulerer i forhold til bruk av strøm i huset og bilen, så vil bilen prioriteres til sist. Brukes det mindre strøm i huset så vil bilen få mer. Men temperatur vil også påvirke hvor mye som leveres til bilen. Batteritemperaturen vil også påvirke ladeeffekten. Dersom forskjell i ladeeffekten er markant og ikke endrer seg over tid så anbefaler vi deg å ta kontakt med din elektriker så de får undersøkt ladeboksen og det elektriske anlegget ditt.

Jeg har en elbil hjemmelader uten ladekabel, skal laderen inn i boksen først så bilen eller omvendt?

Du setter kabelen inn i boksen først og deretter den andre enden inn i bilen.

Jeg ser bilen har med en ladekabel for offentlig lading og en lader med stikkontakt, er det trygt å lade med stikkontakt?

Du kan lade med stikkontakt innimellom, men det anbefales ikke som fast lademetode, kun som nødlading. Pass på at stikkontakten kan ta den strømmen som kreves ved lading i stikkontakt som er minimum 10A. På grunn av fare for overoppheting av støpsel/stikkontakt skal det IKKE brukes skjøteledning ved lading via stikkontakt. Kabeltrommel som ikke er helt rullet ut vil også kunne bli overopphetet.

Vi anbefaler å få montert egen ladeboks med egen kurs og jordfeilbryter B etter gjeldende regler, kontakt elektriker. Ladeboksene kan leveres med fastmontert ladekabel eller du kan velge den uten å bruke kabelen for offentlig lading som følger med bilen.

Hvor ser jeg batteriets ladenivå?

Du finner batteriets ladenivå i prosent i MMI-menyen under "Bil / Lading og effektivitet", menypunktet "Lading …".
Der ser du også ladeglidebryteren, som du kan bruke til å stille inn ønsket ladenivå. Du kan også legge til denne undermenyen i hurtigmenyen ved å trykke lenge på den, og du finner den også i appen (på det øverste nivået).

Kan elbilen lades dersom det lyner?

Anbefalingen er å alltid koble fra ettersom en elbil er som andre elektriske artikler i huset ditt. Blir været veldig heftig i nærheten av deg så er anbefalingen å alltid dra ut laderen fra bilen. Selv med godt overspenningsvern så kan bilen ta skade ved heftig tordenvær. Bilen bør fysisk kobles fra lader da et lynnedslag kan skade bilens elektronikk.

Kan det skade batteriet ved å lade det opp til 100%?

Nei, våre biler har gode buffere i bunn og topp på batteriet slik at du ikke skal kunne skade batteriet ved lading til 100%.

Hvor lang tid tar det å lade?

Med Audi e-tron og Audi e-tron Sportback trenger du ikke stoppe lenge for å lade. Når du lader på en hurtigladestasjon med maks. ladeeffekt på opptil 150 kW, kan du lade batteriet til 80 prosent på kort tid. Da trenger disse modellene bare ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon for å lade batteriet fra 5 til 80 prosent. Vil du lade batteriet helt opp for å få maksimal rekkevidde, trenger du takket være den smarte batteristyringen bare lade i 20 minutter til. Prøv gjerne ladetidkalkulatoren vår for å beregne ladestopptiden.

Hva er forskjellen på AC-lading og DC-lading?

Forkortelsen AC står for"alternating current", DC for "direct current". På norsk brukes vekselstrøm (AC) og likestrøm (DC). Elbiler kan lades med både vekselstrøm og likestrøm, mens ladbare hybrider bare kan lades med vekselstrøm. Bare likestrøm kan lagres i batteriet. Derfor må vekselstrøm omdannes til likestrøm. Elbiler og ladbare hybrider har derfor en AC/DC-omformer som omdanner vekselstrøm fra vanlige stikkontakter, industrikontakter og offentlige vekselstrømladere til likestrøm og lagrer den i batteriet. Når en elbil lades med likestrøm (f.eks. på en offentlig DC- eller HPC-ladestasjon med innebygd AC/DC-omformer), flyter strømmen rett inn i høyenergibatteriet. Det gir høyere ladestrøm, og bilen lades raskere.

Hva er HPC?

HPC står for High Power Charging og gjør det mulig å lade elbiler raskere. Det er en stor fordel, særlig på lange strekninger. IONITY er leverandør av HPC, og er Europas ledende ladestrømnett med over 400 ladestasjoner langs store motorveier i 24 land. På IONITY-ladestasjonene er tilgjengelig ladeeffekt på opptil 350 kW. Alle våre helelektriske modeller trenger kun ca 30 minutter på en hurtigladestasjon for å lade fra 5-80 %.