Bærekraftig elbil batteriteknologi | Audi
Audi Norge Alt om lading
Batteriteknologi

Batteriteknologien til elbiler som Audi e-tron

Det store litium-ion-batteriet i Audi e-tron gir en rekkevidde på mer enn 400 kilometer i WLTP-kjøresyklusen. Når e-tron lades på en hurtigladestasjon med opptil 150 kW, tar det ikke mer en 30 minutter før du er klar for neste lange strekning. Batteriet i Audi e-tron 55 har en bruttokapasitet på 95 kWh (86,5 kWh netto), og er konstruert for lang levetid. Grunnlaget for dette legges med et omfattende termisk reguleringssystem.

Audi e-tron

«Hemmeligheten» er sofistikert termisk kontroll

Væskekjøling sikrer at batteriets temperatur holdes innenfor det gunstige området 25 – 30 grader celsius, selv under høy belastning. 22 liter kjølevæske sirkulerer i totalt 40 meter kjølerør, i fire kjølekretsløp.

Når batteriet er tilkoplet en 150 kW DC-lynlader, transporterer dette kjølesystemet bort varmen som oppstår på grunn av den interne elektriske motstanden i batteriet. Kjernen i kjølesystemet er ekstruderte profiler, som visuelt kan sammenlignes med spilene i en sengebunn. Disse sitter på undersiden av batteriet. Et nyutviklet, termisk ledende lim fester kjøleelementene til batterikassen.

Mellom battericellene, og mellom cellene og batterikassen, er det en såkalt «gap filler», en varmeledende gel som fordeler den termiske energien jevnt. Skillet mellom elementene med kjølevæske og battericellene øker også sikkerheten til systemet – med økt kollisjonssikkerhet som en ytterligere effekt.

Audi e-tron

Batteriets plassering

Batterisystemet utgjør en bred, flat blokk som, med tanke på tyngdekraften, er ideelt plassert under kupeen og mellom akslene. Over bakre del av første nivå er det et annet, mindre nivå med ekstra cellemoduler som befinner seg under baksetet. Utviklerne la stor vekt på sikkerhet i utviklingen av batterikassen, og en solid aluminiumsplate beskytter batteriet mot skader nedenifra, slik som steinsprut og kantstein. Batteriet er likevel lett tilgjengelig for vedlikehold og reparasjon, i likhet med styringsenheten.

Audi e-tron

Batteristyringssystem

Batteriet og alle batteriets parametere, slik som ladestatus, effektutgang og termostyring, administreres av den eksterne batteristyrings-enheten BMC (Battery Management Controller). I e-tron er den plassert på den høyre A-stolpen i kupeen.

BMC kommuniserer med de to styreenhetene i elektromotorene og cellemodul-styringsenhetene (CMC), som begge overvåker strøm, spenning og temperatur i modulene.

Les også: slik får du optimal rekkevidde og ladetid om vinteren
Audi e-tron

Smart lading gir lang levetid

Termostyringssystemet gir mange fordeler også ved lading av nye e-tron. Den høye ytelsen opprettholdes på tross av høy belastning, batteriet kan lades med en effekt på opptil 150 kW, og batteriet varmes med varm kjølevæske om vinteren. For å lade høyenergibatteriet så raskt og skånsomt som mulig, kommuniserer til og med e-tron automatisk med Ionity-ladestasjonen, slik at kabelen kjøles ned ved behov.

Audi e-tron Battery Project House

Høyteknologisk ekspertise

Audi besitter avansert teknologisk ekspertise på høyenergibatterier, med flere spesialister på feltet, som jobber med fremtidens batterier på et eget kompetansesenter i Ingolstadt. Uavhengig om de er konstruert for en ladbar hybrid eller en helelektrisk bil, følger alle batteriene et standard modulkonsept med hensyn til struktur. Dette gir Audi maksimal fleksibilitet med tanke på videre utvikling i markedet. På batteriteknologisenteret fokuseres det på å utvikle komplette systemer, hvor både pakking, kjøling, beskyttelse og integrasjon i bilen utføres mest mulig effektivt.

Les hvordan høyvoltsbatteriene gjenvinnes
Audi Norge Alt om lading
Batteriteknologi