Digitale kjørelys på Q4 e-tron | Audi Norge
Audi Norge Teknologi
Kommunikasjon med lys

Kommunikasjon med lys

De nye digitale kjørelysene på Audi Q4 e-tron kan tilpasses og har dynamiske lyssekvenser som kan brukes til å kommunisere med omgivelsene.

Tekst: Bernd Zerelles, foto: Dirk Bruniecki Lesetid: 5 min

César Muntada, leder for lysdesign hos Audi, omgitt av lykter.

César Muntada setter seg på huk og ser rett på hovedlyktene på Audi Q4 e-tron. Det ser nesten ut som om de ser hverandre i øynene. «Vi mennesker søker alltid blikkontakt når vi møtes. Vi ønsker å skape en lignende relasjon mellom bil og menneske. Hovedlyktene må være utformet slik at jeg får lyst til å vite mer om det jeg ser.» César Muntada, leder for lysdesign hos Audi, vil vekke følelser. «Hos Audi har vi alltid fokus på mennesket når vi utvikler noe. Vi vil utvikle noe som gir mening, vekker interesse, gir nye perspektiver. Vi vil at lyktene på bilen skal formidle noe.» Vi er i Ingolstadt for å snakke om lysdesign og den nye Audi Q4 e-tron.

César Muntada sitter på huk og ser rett på hovedlyktene på Audi Q4 e-tron.
Venstre hovedlykt på Audi Q4 e-tron sett forfra.

Vi vil at lyktene på bilen skal formidle noe.

César Muntada

Lyssignaturer som passer bilens design og førerens personlighet

Men hvordan skaper Audi Q4 e-tron denne relasjonen mellom bil og menneske? Ved å ønske føreren velkommen med en dynamisk lyssekvens. Dette er også den første modellen fra Audi som gir føreren muligheten til å kommunisere gjennom lyktene. De digitale kjørelysene (inkludert i Matrix LED-hovedlyktene som leveres som ekstrautstyr) lar deg velge mellom flere lyssignaturer som ikke bare passer bilens design, men også eieren. Du kan bytte lyssignatur hver dag i bilens MMI-system hvis du vil.

«Hver enkelt signatur må være unik», sier Thomas Bühner, som har utformet hoved- og baklyktene på Audi Q4 e-tron. «Jeg er spent på hvilken lyssignatur vi kommer til å se mest av. Det kundene velger, er en klar tilbakemelding til oss.» Bühner fikk stort kreativt spillerom da han skulle utforme hovedlyktene. Lysstyrken til midtstripen på kjørelysene er tilstrekkelig til å oppfylle de lovbestemte lysverdiene. Dermed kunne designeren bruke alle lyssegmentene rundt i lysdesignen.


Nærbilde av Audi-designer Thomas Bühner.
Nærbilde av panel i børstet rustfritt stål i hovedlykt på Audi Q4 e-tron.

I tillegg til de digitale lyssegmentene spiller et 0,5 millimeter tynt panel i rustfritt stål en viktig rolle i hovedlyktene til Audi Q4 e-tron. Designer Bühner: «Alt må se sirlig ut når du kommer tett på. Lyselementene er ganske brede blokker som vi syntes ble for klumpete. Så vi måtte gjøre noe for å få dem til å se nettere ut. Løsningen ble dette panelet i børstet rustfritt stål. Det er første gang vi bruker et annet material enn plast. Elementet deler opp forgrunnen, mens bakgrunnen er uforandret. Det gjør at lyselementene ser smalere ut. Det tynne panelet i rustfritt stål gir et mer elegant helhetsinntrykk.»

Stephan Berlitz fører hendene over en lysmodell.

Lysdiodene i lyselementet mottar impulser som varer i noen få millisekunder

Lysmodulene styres elektronisk hver for seg, slik at lyset kan defineres med høy presisjon. Det er Audis avdeling for teknisk utvikling som står bak lysfunksjonene. Tanja Kammann har vært ansvarlig for utviklingen av de dynamiske coming home / leaving home-sekvensene og de digitale lyssignaturene til Audi Q4 e-tron, mens Thomas Gensberger har vært ansvarlig for alle standardlysfunksjonene.


En ingeniør hos Audi holder en del av en baklykt til Audi Q4 e-tron.

Deres oppgave er å gjøre designteamets ideer til virkelighet. De lager programvaren som sørger for at hoved- og baklyktene lyser på den måten og på det tidspunktet designerne har tenkt. «Vi spesifiserer i datasettene hvor sterkt de enkelte segmentene skal lyse, og definerer hvilke lysdioder i lyselementet som skal aktiveres, og i hvor mange millisekunder. Vi programmerer LED-segmentene slik at de lager ulike lyssignaturer», sier Kammann.

Elektro- og IT-tekniker Gensberger legger til: «For Audi er det selvfølgelig viktig å lyse opp veien best mulig. I hovedlyktene til Q4 e-tron brukes LED-lys til nærlys og Matrix LED-lys til fjernlys.» I baklyktene, som enkelt forklart er overflater som belyses slik at de er synlige, brukes også LED-lys. LED-baklyktene er inspirert av ledningsmønstre. Det sentrale elementet er de fire ringene som lyser i signalrødt.


Nærbilde av Audi-medarbeider Tanja Kammann.
Thomas Gensberger, ansvarlig for de utvendige standardlysfunksjonene, foran en skjerm på Audis testlaboratorium.

Bilens lys må kommunisere tydelig

For Stephan Berlitz, leder for lysinnovasjon og -funksjoner i Audis avdeling for teknisk utvikling, er det nettopp disse flatene i baklyktene som har det største potensialet for fremtiden. «OLED-lysene vi bruker i andre serieproduserte biler, er for eksempel svært homogene. Men vi tenker fremover. Lyktene på bilen kan fungere som skjermer og brukes til kommunikasjon – kommunikasjon som oppfattes raskt.»

Berlitz lar hendene gli over Light Urban Experience-modellen, en abstrakt bilmodell med en takkuppel som fungerer som 3D-skjerm for projeksjoner fra innsiden. Ekspertene hos Audi bruker denne lysmodellen til å teste nye ideer. Hvordan kan lys kommunisere som et brukergrensesnitt (HMI), ikke bare med føreren, men fremfor alt med omgivelsene? Hvis Berlitz beveger hendene for nær overflaten, skifter fargen fra grønn til rød. Når han beveger hendene rundt modellen, følger lyseffektene bevegelsene hans.

Berlitz mener det ligger et stort potensial i å kommunisere med lys: «Bilene våre er allerede utstyrt med kraftige datamaskiner med nettilkobling. Hvordan kan vi bruke dette til å tilby innovative lysfunksjoner? Det vil være så mange muligheter i fremtiden, f.eks. varsle andre biler om fare ved hjelp av skjermer bak på bilen. Projisere blindsonen på asfalten for syklister. Advare fotgjengere som går med nesa i mobilen, ved å projisere bilens form på bakken.»


Stephan Berlitz fører hendene over en lysmodell.

Lys blir en skjerm som kan brukes til kommunikasjon.

Stephan Berlitz

Audis teknikere og designere samarbeider om å lage fremtidens lysfunksjoner. César Muntada og Stephan Berlitz har samme visjon: «Målet vårt er å gjøre verden litt bedre. Den blir stadig mer kompleks. Derfor er kommunikasjon så viktig. Vi må sørge for at vi forstår hverandre bedre. Lysene på bilen må kunne kommunisere på en enkel måte som er lett forståelig over hele verden. Tydelig kommunikasjon som gjør ting tryggere og enklere. Det er dit vi skal.»

César Muntada gestikulerer mens han forteller om Audis lysmodell.
En lyskule i hendene til César Muntada.