Slik bevarer du lakk, understell og interiøret på bilen | Audi Norge

Slik bevarer du lakk, understell og interiøret på bilen

Er du nøye nok med vask, vedlikehold av lakk og understellsbehandling på bilen din? Jevnlig vask og polering av bil er en av de beste investeringene du kan gjøre for å sikre bilens vedlikehold. I tillegg vil det også kunne avdekke eventuelle lakkskader på et tidlig stadium.

04.05.2023

Unngå rust på bilen

Rust oppstår ofte på grunn av dårlig utført reparasjon av tidligere skade eller dårlig vedlikehold. I noen tilfeller kan det også være produksjonsfeil og da har Audi gode garantier som dekker reparasjon.

Det er viktig å melde fra om rust eller skade på bilens lakk så fort du kommer over det. Dersom du får andre til å gjøre alt vedlikeholdsarbeid, er det desto viktigere at du ser over bilen din regelmessig. Går det for lang tid før skader oppdages, kan det som i utgangspunktet var en liten lakkreparasjon, bli en stor og dyr jobb med eventuelt skifte av karosseridel. En god regel er å se nøye over bilen minimum hver vår og høst.

Husk at også nye biler kan få rust hvis de ikke vedlikeholdes riktig. Ved å vaske og polere bilen jevnlig, beskytte lakken med god voks og raskt flekke på steinsprut i lakken, utelukker du de vanligste formene for rustangrep.


Polering av Audi

Slik tar du vare på bilens understell

Norsk veiklima og kombinasjonen av saltholdig luft, vann, is, snø, sølevann, piggrester, store temperatursvingninger og veier som ofte er bestrødd med knust stein av grov korning kan sies å være ekstremt.

Til tross for at Audi sine bilmodeller generelt er godt forberedt både med sinkbehandlet karosseri og god rustbeskyttelse fra fabrikk, vil saltskader kunne oppstå. Dette stiller store krav til bilens understellsbeskyttelse.
Sørg for jevnlig underspyling av bilen om vinteren, gjerne hver måned, avhengig av kjørelengde og hvor mye det saltes på veiene du kjører på. Veisalt og kjemikalier som veiene strøs med om vinteren er ikke understellets beste venn.

For biler som er utsatt for denne type skader anbefales det sterkt at det foretas en ekstra beskyttelse på aktuelle utsatte områder. Spør gjerne din Audi-forhandler om understellsbeskyttelse.

Interiøret i bilen din trenger også vedlikehold og pleie

Har du skinn i interiøret bør dette behandles et par ganger i året. Dette gjelder delskinn, helskinn, dørtrekk osv. Skinn som ikke behandles vil falme, sprekke opp og bli stivt. Det ser ikke like fint ut, er ikke like godt å sitte i og det oppstår lettere rifter og revner.

I ytterste konsekvens kan du også risikere å få avslag på en garantiforespørsel på for eksempel rift i skinnseter dersom de ikke er vedlikeholdt i henhold til Audi sine retningslinjer (se instruksjonsbok). Når det gjelder stoff og plast i interiøret er det en del enklere, og du kommer langt med vanlig rengjøring etter behov. Dette har Audi egne produkter til som gjør jobben til en lek.

Audi-forhandlere over hele landet veileder deg gjerne til å finne de riktige produktene til vanlige bilpleieutfordringer både innvendig og utvendig. Husk at mange rimelige bilpleieprodukter ikke alltid er fullgode alternativer da de kan etterlate matte og skjoldete chromlister eller takrails. Dette belegget kan ofte lett fjernes ved bruk av Audi sine originale produkter, som er samstemt og kvalitetstestet opp mot materialene som er brukt på bilen.

Desinfisering av interiør

Noen ganger kan det være nødvendig å redusere smitterisiko i bilen. Da er det spesielt viktig at du desinfiserer og vasker alle overflater både før, etter og under kjøreturen.

For å sikre at du fjerner mest mulig av bakteriene på best mulig måte uten å skade interiøret, andebefaler vi å bruke isopropyl-alkohol med minst 70% alkohol og en mikrofiberklut.

Dersom du har seter eller interiørelementer i skinn eller kunstskinn, tar ikke disse skade av å bli desinfisert med alkoholholdige produkter. Dog kan gjentatt hard skrubbing av skinnseter og andre liknende overflater over tid føre til misfarging. Unngå derfor å skrubbe for hardt. Vi råder deg også til å bruke skinnbevarende produkter på disse områdene etter at du har desinfisert interiøret.

Vask også over eksteriøroverflater som dørhåndtak, dørrammer, vindusrammer og bagasjeromshåndtak. Her må du ikke bruke produkter som inneholder hydrogenperoksid, da dette kan skade overflatene.

Audi Norge Biltips
Vask og polering