quattro 40 år | Teknologi og innovasjon | Audi
Fascination quattro Montreal 2011-01-07/09

Audi quattro 40 år


Firehjulsdriftsystemet, quattro, har vært et teknisk kjerneområde og pilar i Audi i 40 år nå. Den store suksesshistorien spenner fra den manuelt låsbare senterdifferensialen i 1980 til de tre elektriske motorene som driver de nye S-modellene i Audis e-tron-portefølje.
Fire ringer og fire drevne hjul, gjennom 40 år - her er en liten samling med fakta som du kanskje ikke visste fra før.

På den 75. bilutstillingen i Genève presenterte Audi den opprinnelige quattroen for første gang 3. mars 1980. Internt hadde den betegnelsen modell 85.

Presented at Automobilsalon in Geneva 1980: The Audi quattro

I Audi e-tron og i Audi e-tron Sportback er det ingen kløtsjer eller differenseialer. De helelektriske SUV-modellene bruker elektrisk firehjulsdrift, hvor de elektriske motorene implementerer alle quattrofunksjoner.

I Audi-modeller med quattro ultra-teknologi beregner kontrollenheten alltid 0,5 sekunder fremover. Den intelligente åpne og lukkede kontrollen fungerer prediktivt takket være sensorer med høy ytelse og dataevaluering. quattro med ultra-teknologi bruker to clutcher som gjør det mulig å bytte fra forhjulsdrift til firehjulsdrift i løpet av et øyeblikk. Under moderat kjøring nyter quattro med ultra-teknologi alle fordelene med effektiv forhjulsdrift. Firehjulsdrift forblir imidlertid kontinuerlig tilgjengelig, og er der umiddelbart (og til og med i forkant) når det er nødvendig.

Audi R18 e-tron quattro vant 24-timersløpet Le Mans 3 ganger på rad mellom 2012 og 2014. En V6 TDI kjørte bakhjulene, mens en svinghjulakkumulator tilførte rekuperert energi til to elektriske motorer på forakselen. Som et resultat klarte racerbilen å bruke dette midlertidige quattro-drivsystemet under akselerasjon.

Audi e-tron S leverer opptil 973Nm dreiemoment, ved hjelp av hele 3 elektriske motorer. De to helelektriske SUV-modellene oppnår en effekt på 370 kW (507 hk) i boost-modus.

2,100 Nm er den omtrentlige dreiemomentforskjellen på hjulnivå som bakhjulene kan utvikle seg i den fullt elektriske Audi e-tron S og e-tron S Sportback når du svinger i hastighet. Hver av de to bakre elektriske motorene driver et individuelt hjul. Vanligvis får hjulet på utsiden av kurven betydelig mer dreiemoment enn det lossede innvendige hjulet på grunn av større trekkraft. Dette øker kjøredynamikken og svingerhastigheten betraktelig.

Tre elektriske motorer leverer fremdrift i nye Audi e-tron S og Audi e-tron S Sportback - verdens første innen volumproduksjon. De to elektriske motorene på bakakselen muliggjør elektrisk dreiemomentvektering, og den behovsbaserte fordelingen av fremdrift til de enkelte hjulene på venstre og høyre side.

Audi e-tron S.
Rally-verdensmester Walter Röhrl og Audi Sport quattro S1 “Pikes Peak”

3,1 sekunder er tiden det tar Sport quattro S1 med middels manuell girkasse å akselerere fra 0 til 100 km/t. Rallybilen som Audi brukte for første gang i 1985, produserte 350 kW (476 hk) med sin fem-sylindrede turbomotor og veide bare 1.090 kilo.

6 minutter og 29 sekunder var ledelsen Walter Röhrl hadde over andreplassen på Rallye Sanremo i 1985 med Sport quattro S1. I sesongens siste løp, den britiske RAC Rally, brukte Röhrl en dual-clutch girkasse som ble aktivert pneumatisk. Den første av sin sort og forløper til dagens S tronic. Dagens elektroniske muligheter er det som gjør effektiviteten og funksjonaliteten til vår moderne girkasse med dobbel clutch og den aktive integrasjonen i den generelle innstillingen av bilen mulig.

10 minutter og 47,85 sekunder var tiden Röhrl triumferte med Audi Sport quattro S1 på Pikes Peak Hill Climb (USA) i 1987. I den raskeste delen av den 20 kilometer lange banen med en høyde på 1435 meter, en gjennomsnittlig stigning på syv prosent og 156 svinger, ble han målt med en hastighet på 196 km / t.

4 forskjellige firehjulsdrevne clutcher og 4 forskjellige senterdifferensialer er i bruk i hele Audi-modellserien. Den selvlåsende senterdifferensialen var designet for modeller med langsgående monterte frontmotorer og åtte-trinns tiptronic. I noen motorversjoner fungerer den med sportsdifferensialet på bakakselen, som fordeler drivmomentene mellom hjulene avhengig av kjøresituasjonen. I modellene med langsmonterte motorer samarbeider syv-trinns S tronic med quattro med ultra-teknologi, som bruker to clutcher. I de kompakte Audi-modellene med tverrmotorer tar en hydraulisk-styrt flerplatekobling kontroll, som sitter på bakakselen for bedre vektfordeling. Sportsibilene R8 har også en kontrollert flerplatekobling, men i dette tilfellet er den plassert på foraksen.

5 kilo var den omtrentlige vekten på den første selvlåsende Torsen-senterdifferansen som ble brukt i den originale Audi quattro i 1986. Grunnfordelingen var 50:50 mellom for- og bakaksel. I dag veier den selvlåsende Torsen senterdifferensialen i modellene med langsmonterte motorer rundt 3 kilo og har en grunnfordeling på 40 prosent til forakselen og 60 prosent til bakakselen.

11 grader var styringsvinkelen ingeniørene valgte for bakhjulene i en eksperimentell firehjulsstyringsdesign i en quattro-prototype i 1984. I dag kan toppmodeller som Audi RS 6 Avant utstyres med dynamisk firehjulsstyring på forespørsel. Ved lave hastigheter snur den bakhjulene maksimalt 5 grader i motsatt retning for å eksempelvis gjøre manøvrering og parkering lettere. Ved høyere hastigheter svinger den dem opp til 2 grader i samme retning for å øke stabiliteten når du for eksempel skifter kjørefelt raskt.

Designerne legger vekt på den sterke quattro-karakteren på Audi RS 6 Avant som er 40 millimeter bredere på hver av hjulbuene sammenlignet med A6 Avant.

Audi RS 6 Avant

12 ingeniører bisto prosjektleder Walter Treser i utviklingen av den første Audi med permanent quattro-kjøring fra februar 1977.

23 løp ble vunnet av quattro-førerne Michèle Mouton, Hannu Mikkola, Stig Blomqvist og Walter Röhrl i Rally-verdensmesterskapet med Audi i de fem årene fra 1981 til 1985. Audi kunne dermed feire sin overlegenhet i quattro-prinsippet innen rally.

32 S-, RS- og R-modeller som Audi for tiden tilbyr. Alle har quattro-stasjon som standard.

30 millisekunder er tiden det tar for Audi e-tron og e-tron Sportback å skifte dreiemoment fra bakakselen til forakselen. Det tar tre ganger så lang tid for et menneske å blinke. Ingen mekanisk kobling er koblet til den elektriske firehjulsdriften; i stedet distribueres strøm ganske enkelt - og med lynets hastighet også.

40:60 (foraksel: bakaksel) er den grunnleggende fordelingen av den selvlåsende senterdifferensialen i Audi-modeller med langsgående motorer. Når det er nødvendig, kan senterdifferansen avlede opptil 70 prosent av dreiemomentet foran, eller opptil 85 prosent bakover.

Audi kjører opp hoppbakken i Kaipola, Finland.

80 prosent var stigningen til hoppbakken i Kaipola, Finland, hvor Audi filmet en legendarisk reklame i 1986. Den profesjonelle rallyføreren, Harald Demuth, mestret den snødekte 47 meter stigningen i Audi 100 CS quattro.

I 2019 valgte 45,3 prosent av alle Audi-kunder verden over en quattro, dvs. nesten halvparten.

Mer enn 80 prosent av de rundt 20 modellene som Audi har presentert i 2020, er lansert på markedet med minst en quattro-variant.

92,2 prosent av alle biler som Audi leverte til kunder i Canada i 2019 hadde quattro. Dermed har landet den høyeste andelen firehjulsdrevne biler i verden.

Fra 110 kW (150 hk) i Q2 35 TDI quattro S tronic helt til 456 kW (620 hk) i superbilen R8 V10 performance quattro, gir Audi kundene fordelene med permanent allhjulsdrift i hele modellserien.

I 2007 lanserte Audi første generasjon høyytelses sportsbil på markedet, R8. quattro-stasjonen var skreddersydd: En kardanskaft løp fra transmisjonen bak til en uregulert viskøs kobling på foraksen. I sin nåværende generasjon bruker R8 en kontrollert flerplatekobling her.

R8 V10 performance quattro

200 hk (147 kW) er det den originale quattroen hadde til rådighet - for 40 år siden, det var en verdi som virkelig var verdig en sportsbil. På dette tidspunktet produserte Porsche 911 SC bare 4 hk mer.

Rundt 720 hk (530 kW) produserte den fem-sylindrede turboen i Audi 90 quattro, som konkurrerte i IMSA GTO-serien i 1989. Den turboladede aluminiumsmotoren var en 2,2-liters høyytelsesenhet spesielt designet for racing. Førerne, Hurley Haywood og Hans-Joachim Stuck, vant nesten hvert andre løp i den nordamerikanske serien. Audi utnyttet de tekniske reglene i IMSA-serien til fulle: En rørformet trellisramme støttet en kraftig utvidet plastkropp, mens dekkene var opptil 360 millimeter (14,2 tommer) brede.

Audi 90 quattro IMSA GTO, modellår 1989
VW Iltis og Audi quattro

Vinteren 1976/77 var da ideen om å utvikle quattro-teknologien startet hos Audi. En serie prøvekjøringer i Skandinavia, der også en VW Iltis deltok, førte til det. På de snødekte veiene demonstrerte det militære terrengkjøretøyet, som ble utviklet hos Audi, det imponerende potensialet i allhjulsdriften.

1981 var året da Audi offisielt kom inn på rallyscenen for første gang med quattro. Etter å ha fullført rundt 21 minutter før de konkurrerende bilene, vant Franz Wittmann Jänner Rallye i Østerrike, som var en del av det europeiske rallymesterskapet. Den lokale helten seiret i alle 31 spesialforsøk. Før det, i november 1980, hadde en quattro blitt brukt på Algarve Rallye i Portugal som en uklassifisert, men tidsbestemt kursbil med enorm suksess.

1984 var det mest suksessrike året for Audis quattro-førere i Rally-verdensmesterskapet. De vant både produsentens og førerens titler - med Stig Blomqvist som vinner av sistnevnte.

I 1988 konkurrerte Audi 200 i TransAm Series i Amerika. Også her toppet Four Rings produsentens og førerens rangering ved første forsøk. quattro-prinsippet beviste sin overlegenhet også på racerbanen.

I 1994 lanserte Audi RS 2 Avant på markedet, den første RS-modellen noensinne. quattro-stasjonen har en elektromekanisk aktivert låsedifferensial på bakakselen.

Audi RS 2 Avant

I 1999 introduserte Audi for første gang quattro-stasjonen i premium kompakt-segmentet i A3 1,8 T med 110 kW (150 hk).

I 2005 presenterte Audi en RS 4 med den første senterdifferensialen med asymmetrisk, dynamisk grunnfordeling. Den brukes fortsatt i dag i en mer raffinert form. Den asymmetriske, dynamiske dreiemomentfordelingen resulterer i sporty, bakspent håndtering.

2019 kjørte krets- og rallycrossmesteren Mattias Ekström opp en del av det snødekte "Streif" skirennekurs i Kitzbühel. I en Audi e-tron quattro med tre elektriske motorer, overvant han en stigning på opptil 85 prosent.

11 452 enheter av den opprinnelige quattroen ble laget mellom 1980 og 1991. Opprinnelig var bare 400 planlagt.

49 900 tyske mark var startprisen på den originale Audi quattro ved lanseringen i 1980. Porsche tilbød 911 SC til samme pris.

Audi quattro
Audi Sport quattro

486 000 euro var prisen en fan betalte for en Audi Sport quattro på en auksjon i London i 2016. Bare 214 enheter ble laget av denne super-quattroen med 306 PS (225 kW). Ved lanseringen i 1984 kostet det 195 000 tyske mark.

804,224 er antall quattro-modeller som Audi produserte over hele verden i 2019, hvorav 258.765 ble produsert i Tyskland.

Nesten 11 millioner biler har blitt bygget av merket med de fire ringene med quattro siden 1980 (pr. 30. september 2020).