Rally Dakar 2022 | Den ultimate utfordringen | Audi
Audi RS Q e-tron

Rally Dakar 2022


Med hele fire etappeseire og 14 pallplasseringer totalt, overgikk Audi RS Q e-tron alle forventninger i sin debut i Dakar Rally. Audi RS Q e-tron ble designet og produsert på drøyt et år for å konkurrere i den nye T1 Ultimate-klassen for lavutslippskjøretøyer. Etter 14 dager, 12 etapper og rundt 24 000 kilometer er konklusjonen klar: Alle de tre Audi RS Q e-tron-bilene mestret verdens tøffeste terrengrally med glans.

Audi RS Q e-tron

Den ultimate utfordringen for et elektrisk drivverk

Egenskapene til Dakar Rally gir ingeniørene spesielle utfordringer. Maratonarrangementet varer i to uker, og de daglige etappene er opptil 800 kilometer lange. "Det er veldig lange avstander," sier Andreas Roos, ansvarlig for Dakar-prosjektet i Audi Sport. “Det vi prøver å gjøre har aldri blitt gjort før. Dette er den ultimate utfordringen for et elektrisk drivverk.”

Fordi det ikke er lademuligheter i ørkenen, har Audi valgt et innovativt ladekonsept: Ombord på Audi RS Q e-tron er det den svært effektive TFSI-motoren fra DTM. Det er en del av en energiomformer som lader høyspenningsbatteriet mens den kjører. Siden forbrenningsmotoren drives i et spesielt effektivt område mellom 4500 og 6000 o / min, er det spesifikke forbruket godt under 200 gram per kWh.

Drivlinjen til Audi RS Q e-tron er elektrisk. For- og bakakslene er begge utstyrt med en motorgeneratorenhet (MGU) fra den nåværende Audi e-tron FE07 Formel E-bilen som er utviklet av Audi Sport for 2021-sesongen. Bare mindre endringer måtte gjøres for å bruke MGU i Dakar Rally.

En tredje MGU, av identisk design, er en del av energiomformeren som skal lade høyspenningsbatteriet mens den kjører. I tillegg gjenvinnes energi under bremsing. Batteriet veier omtrent 370 kilo og har en kapasitet på rundt 50 kWh.

Audi har alltid vært en innovativ aktør innen motorsport. «quattro» revolusjonerte rallysporten på begynnelsen av 1980-tallet, og Audi tok også den første seieren for en racerbil med hybriddrift på 24 Hours of Le Mans. For Dakar-prosjektet videreutvikler Audi det elektriske drivkonseptet under ekstreme forhold. Audi RS Q e-tron¹ kombinerer en elektrisk drivlinje med et energiomformersystem som består av en TFSI-motor og en generator – Det er det mest teknologisk krevende kjøretøyet vi noen gang har tatt i bruk i racing.

Stéphane Peterhansel, som holder rekorden med 14 seire i Dakar, og medsjåfør Edouard Boulanger, vant fjorårets Dakar Rally, og hadde et visst press på seg i år. Men selv om det ble en etappeseier, kunne de tidlig fastslå at en god totalplassering var sjanseløst. I andre etappe traff Stéphane en stein som ødela felgen og forårsaket følgeskader på fjæringen. Etter reparasjonen fikk han en tidsstraff for å overskride maksimal etappetid, og havnet dermed bakerst i feltet. Herfra og ut stilte de seg konsekvent til tjeneste for teamet og hjalp blant annet lagkamerat Carlos Sainz da de gjentatte ganger måtte bytte støtdempere. Sainz vant for øvrig to etappeseire og Audi RS Q e-trons første på den krevende ruten fra Al Artawiya til Al Qaisumah.

Den største overraskelsen er kanskje det faktum at teamet med minst ørkenerfaring av alle oppnådde det beste resultatet. Mattias Ekström og medsjåfør Emil Bergkvist har kun deltatt to ganger tidligere, og med god hjelp av de erfarne lagkameratene, forbedret de seg dag for dag fra 23. til niende plass. Med seier på etappe 8 og to andre topp tre-resultater, beviste de sine evner i en disiplin hvor erfaring teller mer enn i andre typer motorsport.

Audi RS Q e-tron og Dakar Rally Audi team
Audi Norge Audi Sport
Rally Dakar 2022