Audi e-design – Audi Q4 e-tron concept

Elektrisk mobilitet endrer fremtidens bildesign. Marc Lichte, sjef for Audi Design, bruker eksemplet med Audi Q4 e-tron-konseptet når han snakker om nøkkelegenskapene til eksteriørdesignet på Audi e-tron.

Publisert oktober 2020

– Det har aldri vært mer spennende å være bildesigner enn nå. Tiden er inne for å tenke nytt og gjenskape bildesign – kort fortalt, ta bildesign inn i fremtiden. Transformasjonene i elektrisk mobilitet baner vei for dette. Fokuset har endret seg og setter nå kunden og deres ønsker først. Hva skal bilen brukes til? Langdistanse, by, fritid? Hvordan skal interiøret se ut? Skal jeg kunne jobbe, lese eller sove i den? Og helt til slutt, starten på det som skal bli eksteriøret.

March Lichte

Magien ligger i proporsjonene

– Hele grunnlaget for god design ligger i proporsjonene. Den tekniske plattformen for elektriske biler gjør det mulig for oss designere å skape proporsjoner som vi lenge har drømt om. Elektromotoren på Audi Q4 e-tron concept er montert på akslene, batteriet på gulvet i mellom, kupeen i midten vokser i takt med dimensjonene og de store hjulene som er helt nødvendig for å kunne bære vekten. A-søylen beveger seg mye lenger frem – nå er det jo ikke lenger en motor under panseret. Stor akselavstand, store hjul, små utheng: Disse helt nye proporsjonene definerer den unike karakteren til elektriske biler.

Audi Q4 e-tron concept

Ansiktet forteller deg at det er en Audi

– Singleframe-grillen er Audis signatur; den løfter også frem Audi Q4 e-tron-konseptet med et ansikt som skiller seg fra massen. Audi Singleframe kobler radiatoren over og under for å danne en enhet. Men hva gjør man når det ikke lenger er en radiator på en elektrisk bil? Hvordan viser vi at det er en elektrisk bil, men fortsatt en Audi? Teamet mitt kom med en idé som er både enkel og genial: Singleframe-grillen på en Audi med forbrenningsmotor er alltid svart, fordi den er åpen og ventilerer radiatoren som ligger bak. På Audi e-tron er Singleframe-grillen vendt innover, alltid i samme farge som bilen og med en mørk ramme. Du kan se at det er en Audi på lang avstand, og at den er elektrisk. Singleframe-grillen lar en Audi være en Audi. Også en elektrisk Audi.

– Hver av designene våre må først og fremst utstråle tilstedeværelse: Her kommer en Audi. Men en elbil må selvfølgelig også tydelig si: Her kommer fremtiden. Og fremtiden er digitalisering - som lysene på Audi e-tron. Produksjonsversjonen av Audi Q4 e-tron-konseptet har for eksempel mulighet for digitale kjørelys for dagtid. Det som er bra med dem, er at hver kunde kan designe den digitale kjørelysgrafikken på dagtid. En person liker kanskje tre X-er i den lyse silhuetten, mens en annen foretrekker en horisontal stripe. Dette er ikke bare personalisering; fremfor alt er det en synliggjøring av digitalisering. Dette gjelder så klart ikke bare frontlysene, men også baklysene, som er mye mer bundet sammen av en animert lysstripe.

– Når det gjelder elektrisk mobilitet, er ikke hjertet i bilen motoren under panseret lenger, men batteriet i gulvet. Hva er kapasiteten? Hvor lett er det? Hva er rekkevidden? Audi Q4 e-tron-konseptet har et uttrykksfullt design som veldig tydelig signaliserer plasseringen av bilens bankende hjerte. Panseret på en e-tron har et mye mer beroligende design. Kraftkupler på panseret hører fortiden til.

– En Audi med forbrenningsmotor har et design med mange harde kanter. Fremtidens Audi e-tron-modeller har derimot mildere og mer definerte muskler. På den måten bruker vi utformingen av bilene til å understreke utviklingen av drivsystemet. Vi bryter skulderlinjens design, som i flere tiår har gått i én høyde, midt på siden av bilen, forskyver den lenger ned og fremhever musklene i bilens silhuett foran og bak - og dermed alle fire hjulene - med milde linjer. Dette minner også om quattro firehjulssystemet, som er dypt forankret i Audi-genet, og som også er et alternativ på Audi e-tron.

Aerodynamikk er viktigere enn noensinne

Det er ikke bare progressivt design som er godt forankret i Audi-merket, men også progressiv tenkning innen bærekraft. Det kommer ikke som en overraskelse at alle Audi-modeller blir utformet i en vindtunnel for å gjøre dem så effektive som mulig. Mindre vindmotstand betyr at færre energiressurser er nødvendig for fremdrift. Derfor har vi nok en gang stort fokus på aerodynamisk design på alle våre Audi e-tron-modeller. På elektriske biler kan aerodynamikken - sammen med mange andre faktorer - øke rekkevidden. Som designere er dette helt klart noe vi forplikter oss til.

Audi Q4 e-tron

Neste år kommer nye Audi Q4 e-tron og Q4 Sportback e-tron. Hvilken versjon av nye Q4 e-tron foretrekker du? Den funksjonelle og robuste SUV-en, eller den dynamiske og elegante coupéutgaven?

Audi Q4 e-tron concpet