Audi RS Q3 og RS Q3 Sportback | Lanseringer | Audi

Audi RS Q3 og RS Q3 Sportback

  • Audi-RSQ3-stage.jpg
Audi-RSQ3-stage.jpg
Publisert februar 2020
Oppdatert 22.02.2021

Audi RS Q3 og Audi RS Q3 Sportback

Audi Sport presenterer en ny utgave av RS Q3 og den helt nye RS Q3 Sportback. Enestående ytelser kombineres med atletisk design og praktiske hverdagsegenskaper.

  • Ytelser fra Audi Sport i kompaktformat
  • Coupéaktig silhuett: Audi RS Q3 før første gang tilgjengelig også som Sportback
  • Prisvinnende femsylindret motor: 2,5 TFSI med enda mer krefter

Atletisk: eksteriør

Ytelsene til Audi RS Q3 og Audi RS Q3 Sportback er godt synlige utvendig. Singleframe-grill uten ramme i kontrastfarge gir den kompakte SUV-en en enda skarpere fremtoning. Den sorte høyglansgrillen med bikubestruktur går dypt inn i RS-støtfangeren, som har store luftinntak. De boomerang-formede bladene i støtfangeren er designet spesielt for RS Q3.

Audi RS Q3 Sportback singelframe

Med en høyde på 1 557 mm, er RS Q3 Sportback 45 mm lavere enn søstermodellen. Den fallende, coupéaktige taklinjen og den lavere skulderlinjen, senker det optiske tyngdepunktet. Dermed fremstår karosseriet som enda mer kraftfullt, og hjulene blir mer fremtredende. Begge modellene har markerte hjulhus, som er 10 mm bredere enn standardmodellene.

Hekkdesignet er også uttrykksfullt. Med den lave bakruta og RS-takspoileren med svart høyglansleppe, virker RS Q3 Sportback enda bredere enn søstermodellen. Den lave taklinjen avsluttes i en flat D-stolpe. Også RS Q3 har en RS-spesifikk takspoiler, som gir økt marktrykk.

Audi RS Q3 Sportback takspoiler

Den nye generasjonen av RS Q3 kommer for første gang med et torørs eksosanlegg med store, ovale enderør på begge sider. Den bakre støtfangeren er også spesiell for RS, med diffusor og horisontale blad i sort høyglans.

Audi RS Q3 Sportback torørs eksosanlegg

Enestående: Kjøreytelsene

RS er den sportslige spydspissen i Q3-familien. Kjernetallene for kraftpakken sier sitt: 400 hk (294 kW) effekt og 480 Nm dreiemoment, og quattro firehjulsdrift. Den femsylindrede motoren er en moderne klassiker. 2,5 TFSI-motoren ble tildelt «International Engine of the Year Award» i 2018 – for niende år på rad.

Nå får den prisbelønnede motorkonstruksjonen drøyt 17% mer effekt, fra et uforandret sylindervolum på 2480 cm3. Maksimalt dreiemoment er tilgjengelig hele veien fra 1950 o/min. til 5850 o/min. Dermed sprinter RS Q3 og RS Q3 Sportback til 100 km/h på bare 4,5 sekunder. Toppfarten er elektronisk begrenset til 250 km/h, men kan om ønskelig heves til 280 km/h.

Audi RS Q3

Med under 50 cm lengde, er 2,5 TFSI-motoren ekstremt kompakt. Den er også 26 kg lettere enn forgjengeren. Veivhuset er i aluminium, noe som alene sparer 18 kg. Omfattende tiltak reduserer den indre friksjonen, og bidrar dermed til den økte ytelsen. Sylinderforingene har plasmacoating, og veivlagrene har fått 6 mm redusert diameter. Veivakselen er hulborret, og dermed en kilo lettere. Aluminiumsstemplene har integrerte kanaler for oljekjøling.

I den korte varmkjøringsfasen etter en kaldstart, pumpes det ikke kjølevann til sylindertoppen. Dermed oppnår motoren driftstemperatur betydelig raskere. Det reduserer friksjon og slitasje, og senker forbruket.

1-2-4-5-3 – tenningsrekkefølgen alternerer mellom sylindre som ligger ved siden av hverandre, og de som har større avstand. Den spesielle tenningsrekkefølgen og et oddetall av sylindre, gir en spesiell rytme og særpreget lyd. RS-eksosanlegget, med to grenrør, understreker den femsylindrede karakteren. Et RS-sportseksosanlegg med sorte enderør kan velges som tilvalg – det fremhever den forlokkende klangen ytterligere.

Audi RS Q3 S tronic-girkasse

En syvtrinns S tronic-girkasse sender kreftene fra motoren til det permanente quattro firehjulstrekket. En lamellekopling fordeler kreftene mellom for og bakakselen. En individuell momentregulering for hvert hjul perfeksjonerer de sikre og agile kjøreegenskapene.

Med «Audi drive select» velger føreren mellom fem eller seks modus (avhenger av utstyrsnivå), som endrer styring, girskift, motorkarakter og lyd. Ikke minst så kan føreren selv programmere sine to favorittmodus: RS1 og RS2, som enkelt velges med den nye «RS-MODE»-knappen på rattet.

Konsekvent sportslig: understellet

RS-sportsunderstellet er 10 mm lavere enn på Audi Q3 og Q3 Sportback. En sportslig basisinnstilling danner grunnlaget for de fremragende kjøreegenskapene til begge de kompakte sportskanonene. Den RS-tilpassede progressive servostyringen formidler en tett kontakt med underlaget.

Forakselen har McPherson-fjærbein og underliggende triangelarmer, med en sporvidde på 1 590 mm. Bak finnes en firelenkskonstruksjon, og sporvidden er 1 583 mm. For første gang tilbyr Audi Sport 21-tommers felger til sin power-SUV (20-tom er standard). Et nyutviklet RS-bremsesystem med seksstemplede calipere og 375 mm skiver foran og 310 mm skiver bak, er standard. Om ønskelig kan RS Q3-modellene også leveres med nytt keramisk bremsesystem: Foran sitter da 380 mm store keramiske bremseskiver, som kombineres med 310 mm stålskiver bak.

Audi RS Q3

«RS sport suspension plus» er tilgjengelig som ekstrautstyr. Det har dynamisk demping («Dynamic Chassis Control» DCC), og regulerer dempingsgraden etter kjørestil og veiforhold i løpet av millisekunder. Dermed kombineres økt dynamikk og presise kjøreegenskaper med enda høyere komfort.

Førerorientert: interiøret

Det atletiske designet fortsetter innvendig. Horisontale linjer hever romfølelsen, og MMI-touchpanelet er vinklet ti grader mot føreren – hele cockpiten er sterkt førerorientert. «Audi virtual cockpit» i RS-design harmonerer perfekt med betjeningskonseptet, og viser RS-spesifikk informasjon som dekktrykk, dreiemoment, effekt – og rundetider, g-krefter og akselerasjonsmålinger.

Sportsseter i lær/ alcantara med RS-logo understreker også den atletiske karakteren til RS Q3 og RS Q3 Sportback. Interiøret kan i stor grad tilpasses kundens ønsker, med for eksempel to RS-designpakker, som gir røde eller blå kontraselementer, og mer bruk av aluminium og alcantara. Om ønskelig kan også interiøret for første gang leveres i helsort.

Audi RS Q3 innvendig design

Generøst: rommelighet og utstyr

RS Q3 og RS Q3 Sportback er bygget som fullverdige femsetere, og kombinerer sportslighet med gode hverdagskvaliteter. Baksetet kan stilles 150 mm i lengderetningen i RS Q3 og 130 mm i RS Q3 Sportback, og ryggvinkelen på den tredelte bakseteryggen kan justeres i syv trinn. Bagasjerommet tar 530 liter, som kan utvides til 1 525 liter når baksetet legges ned (Sportback: 1 400 liter).

RS Q3-modellen kan leveres i åtte ulike farger, deriblant de RS-spesifikke Kyalamigrønn og Nardogrå. Individuelle lakkfarger kan bestilles fra «Audi exclusive».

Audi RS Q3 interiør
Audi Norge Lanseringer
Audi RS Q3 og RS Q3 Sportback