Audi RS 4 Avant | Lanseringer | Audi

Nye Audi RS 4 Avant

  • RS4-Avant_1920x600.jpg
RS4-Avant_1920x600.jpg
Publisert oktober 2019

Audi RS 4 Avant: oppdatert kraftkombi

Audi Sport GmbH har fintunet mange detaljer på RS 4 Avant, som ble introdusert i september 2017. Nytt frontdesign og sporty interiør med det nye MMI-betjeningsystemet understreker de atletiske ambisjonene til suksessmodellen.

  • Sterkere visuelt særpreg takket være det nye designspråket
  • Kraftfull og effektiv: Twinturbo V6-motor med 450 hk og 600 Nm dreiemoment
  • MMI touch: Nytt betjeningssystem med RS-spesifikke display

Muskulært: Eksteriørdesignet

Fronten til nye RS 4 Avant er tegnet helt på ny, og skiller seg markant fra A4 Avant. Singeframe-grillen er videre og flatere enn på basismodellene. Og akkurat som på de større RS-modellene, RS 6 Avant og RS 7 Sportback, har RS 4 Avant fått den tredimensjonale bikubestukturen i sort høyglans, uten noen omramming. Å integrere grillen rett i støtfangeren, med sine store luftinntak og vertikale flaps, gir et rent uttrykk.

Audi RS 4 Avant

LED-lyktene er også redesignet. LED-matrix (ekstrautstyr) med mørke reflektorer skiller også RS 4 Avant tydelig fra basismodellene, og kompletterer det nye utrykket i fronten. Skjermene er breddet 30 mm på hver side. Bak avsluttes karosseriet med en RS-spesifikk takspoiler og diffusor, og en RS-eksos med forkrommede enderør. Et RS-sportseksosanlegg med sorte endrerør kan leveres som ekstrautstyr. Sjåføren velger hvor fremtredende den sportslige tonen skal være med «Audi drive select».

Audi RS 4 Avant

Full kraft og fremdrift: Drivlinjen

Med TFSI motoren på 2,9 liter, bygger Audi Sport GmbH videre på arven fra den legendariske 2,7-liters V6-en i den først RS4 Avant fra 1999. Den gang leverte motoren 279 kW (380 hk). Den nye RS 4 Avant yter 331 kW (450 hk), noe som tilsvarer 155,5 hk per liter slagvolum. Dermed akselererer RS 4 Avant til 100 km/h på bare 4,1 sekunder.

TFSI-motoren veier bare 182 kg, som er 31 kg mindre enn V8-motoren i forgjengeren fra 2012. Det er en fordel både for egenvekten og vektfordelingen – to viktige parametere for de imponerende ytelsene. Twinturbomotoren leverer 600 Nm dreiemoment på veivakselen, hele veien fra 1900 o/min. til 5000 o/min.

Audi RS 4 Avant

Med «RS dynamic package» økes den elektronisk begrensede toppfarten fra 250 km/h til 280 km/h.

De to turboladerne i 2,9 TFSI-motoren leverer opptil 1,5 bar trykk til hver sin sylinderrekke. Som i alle V6- og V8-motorer fra Audi med 90 grader mellom sylinderrekkene, er turboladerne plassert inne i V-en. Dermed vender eksossiden inn, mens inntakene ligger på utsiden av motoren. Denne layouten gir en kompakt konstruksjon, korte rørlengder og minimalt trykkfall, noe som gir 2,9-literen en spesielt spontan gassrespons.

Motoren imponerer også med effektivitet. Blandet forbruk etter den nye WLTP-målemetoden er 0,92 liter per mil, noe som tilsvarer 208 gram CO2 per km.

Audi RS 4 Avant

Kreftene forplantes til underlaget med permanent quattro firehjulsdrift og en sportslig åttetrinns tipronic-girkasse. Ved normal drift leder den helmekaniske senterdifferensialen 60% av drivkreftene til bakhjulene. Ved behov endres dette mellom 70% til forhjulene, og opptil 85% til bakhjulene. Den mekaniske kraftfordelingen har et presist samspill med den elektroniske stabilitetskontrollen (ESC) og individuell kontroll av dreiemomentet til hvert enkelt hjul (torque vectoring).

Sportslig oppsett: understellet

Hjulopphenget med fem bærearmer foran og bak gir optimal kontroll på kreftene, både i lengde- og sideretning. Med standard RS sportsunderstell er Audi RS 4 Avant 7 mm lavere enn en S4 med sportsunderstell.

Audi RS 4 Avant

Hjulopphenget med fem bærearmer foran og bak gir optimal kontroll på kreftene, både i lengde- og sideretning. Med standard RS sportsunderstell er Audi RS 4 Avant 7 mm lavere enn en S4 med sportsunderstell.

«RS sport suspension plus» med «Dynamic Ride Control» (DRC) gir enda mer presise kjøreegenskaper, og er tilgjengelig som ekstrautstyr. En diagonal sammenkopling av støtdemperen gir ytterligere stabilisering, uten noe forsinkelse eller bruk av elektronikk. Krengningen i svinger og karosseriets bevegelser i lengderetningen reduseres da til et absolutt minimum.

Audi RS 4 Avant

Føreren velger selv demperkarakteristikken i «Audi drive select». Den nye generasjonen av støtdempere er mer kompakte og lettere, og spennvidden mellom komfort- og dynamikkmodus er større. Resultatet er at DCR-understellet er svært komfortabelt i «comfort», samtidig som det gir en ekstraordinært kontant og presis kjøreopplevelse ved aktiv svingkjøring i «dynamic».

Den RS-spesifikke «dynamic steering» er tilgjengelig som et alternativ til den elektromekaniske standardstyringen. Da varieres syreutvekslingen opptil 100% basert på hastighet, styreutslag og valgt modus i «drive select». Styringen arbeider tett sammen med ESC-systemet, og kan gi små styrekorreksjoner ved behov.

På rattet finnes en egen RS-mode-knapp, der føreren selv kan definere to favorittkjøremodi. RS2-modus er for eksempel tenkt for å gi rask tilgang til å overstyre den elektroniske stabilitetskontrollen.

Audi RS 4 Avant

Nye RS 4 Avant har smidde 19-tommers aluminiumsfelger som standard, med dekk i dimensjon 265/35. 20-tommere i flere design er tilgjengelig, for eksempel en femekersfelg i matt bronse. Kraftfulle RS-bremser med seksstemplede kalippere og perforerte komposittskiver er standard. Foran har de 374 mm diameter, bak måler bremseskivene 330 mm. Om ønskelig kan RS 4 Avant levers med keramiske bremseskiver foran, da med 400 mm diameter.

RS-cockpit og hverdagskvaliteter: interiøret

Den horisontale orienteringen av dashbordet gir romfølelse. MMI-touchpanelet på 10,1 tommer er senteret i det nye betjeningskonseptet, og det lett vinklet mot føreren. Med RS-monitoren får sjåføren full kontroll over temperaturen til sentrale komponenter, maksimale g-krefter, akselerasjonsmålinger, rundetider, dreiemoment, og trykk og temperatur i dekkene. Informasjonen kan også vises i «Audi virtual cockpit» med den spesielle RS-visningen.

Audi RS 4 Avant

RS 4 Avant har samme bagasjevolum som basismodellen A4 Avant. 495 liter kan utvides til 1 495 liter ved å legge ned baksetet. Elektrisk utfellbart tilhengerfeste kan leveres.

Mer enn 30 assistentsystemer understreker allround-karakteren til Audi RS 4 Avant, med tilgjengelig ekstrautstyr samlet i «tour»- og «city»-pakker.

Du kan velge mellom 8 lakkfarger, inkludert de nye «Turbo blue» og metalliclakken «Tango red». Gjennom «Audi exclusive»-programmet kan det gjøres tallrike individuelle tilpasninger, for eksempel fargen «Nogaro blue» med perleeffekt. Dette er fargen som karakteriserte den legendariske RS-originalen fra 1994.

Legendarisk: RS-historien

Audi RS 4 Avant står for en kombinasjon av ytelser og praktiske hverdagsegenskaper som ingen annen bilmodell. Stamtavlen går 25 år tilbake, til 1994, da den legendariske RS 2 Avant ble lansert.

1994 – Audi RS 2 Avant: Sterk trendsetter

Audi startet en sterk trend i 1994: Verdens første høytelsessportsbil med fem seter og stort bagasjerom. Det karakteristiske utseendet og det usøkte interiøret med to farger og blå alcantara-seter bidro til å skape stilen. Den femsylindrede turbomotoren leverte 315 hk (232 kW) fra 2,2 liters slagvolum, og ga RS 2 Avant en akselerasjon til 100 km/h på 5,4 sekund. Toppfarten var på 262 km/h. Porsche AG leverte deler som hjul og bremser, og var utviklings- og produksjonspartner.

1999 – kompakt slagvolum og høye ytelser i første generasjon

Cosworth Technology Ltd ble innlemmet i firmaet like før, og ble produksjonspartner på den første RS 4 Avant. Sammen med quattro GmbH trimmet det engelske firmaet 2,7-liters V6-motoren til 380 hk (279 kW), med nye innsug- og eksosmanifolder, og større turboladere. Effektiviteten ble betydelig hevet med større intercoolere, optimert for å unngå trykkfall. Den ble så etterspurt at opprinnelig produksjonstall ble doblet.

2005 – Audi RS 4: dynamikk i tre versjoner

Andre generasjon av RS 4 ble lansert i 2005. Den kom først som sedan og Avant, men senere også som cabriolet. Motoren var en nyutviklet V8-motor med 4,2-liter slagvolum, direkte bensininnsprøytning og stor turtallsvilje – den tillot opptil 8 250 o/min. Konsept var utviklet for motorsport. V8-versjonen av RS 4 leverte 420 hk (309 kW). Nå ble også den asymmetriske 40:60-fordelingen av dreiemomentet introdusert, og keramiske bremser ble tilgjengelig for første gang.

2012 – Aud RS 4 Avant: den dynamiske multikunstneren

I februar 2012 presenterte quattro GmbH den tredje generasjonena av RS 4 på bilutstillingen i Genève. Den var tilgjengelig utelukkende som Avant. Som forgjengeren var den utstyrt med en 4,2-liters V8-motor, men nå var ytelsene oppe i 450 hk (331 kW).

Audi Norge Lanseringer
Nye Audi RS 4 Avant