To kraftsentre: et allsidig bilkonsept
De ladbare hybridenes (ofte kalt PHEV, en forkortelse for Plug-in Hybrid Electric Vehicle) store allsidighet har gitt dem mange tilhengere. De gir ingen utslipp lokalt ved bykjøring, setter en effektiv stopper for rekkeviddeangsten ved langkjøring og utgjør en sportslig og dynamisk løsning med to kraftsentre i form av forbrenningsmotor og elektromotor. Dette er biler med mange muligheter!
Alle de ladbare hybridene våre har en rekkevidde på over 40 km i WLTP-syklus ved helelektrisk kjøring. Brukerne kan dermed gjøre unna rundt en tredel av hverdagskjøringen i elbilmodus.
Alle de ladbare hybridene har en TFSI, en turboladet bensinmotor med direkteinnsprøytning, kombinert med en elektromotor integrert i girkassen. Et litiumionbatteri under bagasjeromsgulvet står for strømforsyningen. Elektromotoren kan dermed hjelpe forbrenningsmotoren i akselerasjonsfasen. Det gir høyere ytelse umiddelbart når du trår på gasspedalen, og kraftigere akselerasjon.
Samtidig gjenvinnes energien omtrent på samme måte som i den nye helelektriske Audi e-tron, via et vært effektivt rekuperasjonssystem. Når du bremser, gjenvinner Audis nye ladbare hybrider inntil 80 kW energi. Elektromotoren tar seg av moderat nedbremsing, som er det vi oftest har ved daglig kjøring. Ved middels kraftig nedbremsing, fordeles oppgaven mellom de hydrauliske hjulbremsene, som tar helt over ved nedbremsing på mer enn 0,4 g.
Litiumionbatteriet i A6, A7 og A8 består av 104 poseceller fordelt på åtte moduler. Det kan lagre 14,1 kWh med strøm ved en spenning på 385 V. Litiumionbatteriet i Q5 består av prismeceller og har samme kapasitet. I begge tilfeller er batteriets kjølekrets integrert i lavtemperaturkretsen som forsyner elektromotoren og effektelektronikken med strøm. Effektelektronikken omformer likestrømmen fra høyspentbatteriet til trefasestrøm for elektromotoren. Ved energigjenvinning gjør den det motsatte. Varmepumpen, som er standardutstyr, sikrer effektiv klimastyring i bilen og kan generere inntil 3 kW varmeenergi fra 1 kW elektrisk energi gjennom å utnytte overskuddsvarme fra bilen.