• Q5 TFSI e
  Q5 TFSI e
  Pris: fra 568 926,00 NOK Mnd.pris fra 4 061,00 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: Bensin: 2,8–2,2 l/100km | Strøm: 20,3–18,8 kWh/100 km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 64–49 g/km

  Eff. rente 5,82 % ved lånebehov kr 369 672 o/10 år, etableringsgebyr kr 2.724. Totalt kr 686 261. 

 • SQ5 TDI
  SQ5 TDI
  Pris: fra 731 097,00 NOK Mnd.pris fra 5 182,00 NOK (Billån)

  Drivstofforbruk, blandet kjøring: 8,6–8,2 l/100km

  CO2-utslipp, blandet kjøring: 226–214 g/km

  Eff. rente 5,68 % ved lånebehov kr 475 083 o/10 år, etableringsgebyr kr 2.724. Totalt kr 877 496. 

Slik sørger du for godt vedlikehold av bilen din > Audi Norge

 • vedlikehold_stage.jpg
vedlikehold_stage.jpg

Polering av bil

Få de beste tipsene til vedlikehold av lakk og understellsbeskyttelse av din Audi.

På grunn ytre påvirkning, er jevnlig vask og polering svært viktig for bilens vedlikehold og for å avdekke eventuelle lakkskader på et tidlig stadium. Dette er en enkel og god investering, men mange er ikke nøye nok med rutinene når det gjelder vasking, vedlikehold av lakk og understellsbehandling på bilen sin.

2016-06-22 Vask og polering av bil er svært viktig for bilens vedlikehold og for å avdekke eventuelle lakkskader på et tidlig stadium teaser_news.img.image.jpeg

– Den vanligste feilen folk flest gjør er kun å kjøre bilen i maskinvask på bensinstasjon og lignende. Dette er ikke godt nok. En børsteløs vask er skånsom for bilen, men den klarer ikke å få med seg alt av møkk. En børstevask klarer heller ikke få med seg alt av møkk, og den er i tillegg mindre skånsom med lakken.

Det blir fort vaskeriper og slitasje på lakken, noe som synes spesielt godt i solen. Eksempler på typiske steder som en maskinvask ikke alltid klarer å komme til er bak speil, nederst på støtfangere, rundt viskere, oppunder håndtaket på bakluken, ved skiltlys og i dørkarmer.
Derfor bør bilen din også vaskes jevnlig for hånd, enten du gjør dette selv eller eventuelt setter bort jobben til noen.

Når det gjelder understell, er de fleste i dag opplært til at det er vedlikeholdsfritt. Det er for så vidt også sant, men med tanke på det klimaet vi lever i Norge og slik som vi salter veiene her, har det absolutt blitt et tema med understellbeskyttelse slik man gjorde før, sier leder delelager hos Møller Bil Oslo Vest, Øistein Diesen.

Polering av bil reduserer skader

content_paragraph.img.image.jpeg

Poleringsutstyr og produkter fra Audi

Av og til må du også finne frem poleringsprodukter når bilen er vasket ren og fin. Det holder ikke med en grundig vask av bilen.

– Langvarig bruk av sterk såpe og kjemikalier uten noen form for polering, vasker bort voksen og tørker ut lakken, og den mister dermed sin opprinnelige fleksibilitet og motstandsdyktighet. Lakken blir tørrere og sprøere, og mer utsatt for steinsprut og skader fra for eksempel salt og fugleekskrementer. Bilen bør poleres/vokses flere ganger årlig, råder Diesen.

En vedlikeholdt lakk er generelt også en forutsetning for at eventuelle reklamasjoner på karosseri og lakk skal kunne imøtekommes. Hvor hyppig du skal ta lakkrens og polere bilen avhenger av hvor mye og hvordan bilen brukes.

– Brukes bilen mye må man vaske og polere oftere. Bruker du bilen slik at den blir synlig møkkete med gjørme eller salt, bør du egentlig vaske av dette fortløpende. Det mange ikke tenker på er at en møkkete bil er litt som et sandpapir.

Når man kommer borti en møkkete bil blir det lettere riper fordi sanden som ligger på bilen gir en slipende effekt. Da kan det oppstå lakkskader dersom du for eksempel skubber borti bilen med jakken på et kjøpesenter, smeller igjen døren med håndflaten på lakken eller drar ting ut av bagasjerommet over støtfangeren.

Slike merker og slitasjeskader kan du unngå ved å sørge for at du har en ren bil. Får du fugleekskrementer eller mye insekter i fronten av bilen – og solen skinner – bør dette tas bort allerede samme dag. Dette fordi de organiske stoffene brenner seg fast og kan gi permanent skade i lakken allerede etter 24 timer.


TIPS! For å avdekke om lakken har behov for polering kan du gjøre følgende: Skyll eller spyl bilen godt med en hageslange eller høytrykkspyler. Når vannet ikke lenger perler seg på ren lakk er det på tide å polere.

Ellers er det tilstrekkelig å vaske bilen med en bilsjampo. Det finnes i dag flere sjampoer på markedet som inneholder voks og som forlenger intervallene mellom hver gang du må polere.
Les mer om Audis originale bilpleieprodukter
content_paragraph_0.img.image.jpeg

Slik unngår du rust - Reparasjon av rustskader på bil

Rust oppstår i de fleste tilfeller på grunn av dårlig utført reparasjon av tidligere skade eller dårlig vedlikehold. I de tilfellene det er produksjonsfeil har Audi gode garantier som dekker det. reparasjon av rustskader på bil

– Det er viktig å melde fra om rust og/eller skade på bilens lakk så fort man ser det. Mange ser aldri over bilen sin selv fordi de setter bort alt vedlikeholdsarbeidet. Da kan det gå lang tid før man oppdager skader, og det kan utvikle seg fra å være en liten lakkreparasjon, til en stor og dyr jobb med eventuelt skifte av karosseridel. Du bør derfor gå nøye over bilen minimum hver vår og høst.

– Kan rustskader også skje med nye biler hvis de ikke vedlikeholdes riktig?

– Ja, nye biler kan også ruste hvis de ikke blir tatt vare på. Ved å vaske og polere bilen ofte, beskytte lakken med god voks og raskt flekke på steinsprut i lakken, utelukker du de vanligste formene for rustangrep.
Les mer om Audis originale bilpleieprodukter

Nyttig huskeliste og bilpleietips

 1. Bilen bør spyles med såpe (børsteløs vask eller selvvask) annenhver uke, håndvaskes hver måned og poleres vår og høst. Dette er å regne som normalt godt vedlikehold.
 2. Bruker du bilen på en slik måte at den blir særdeles møkkete eller har en langtur om sommeren som gir mye innsekter på bilens front, bør dette tas med en gang.
 3. Står bilen din ute utsettes den mer for snø og is om vinteren. Dette bør kostes av forsiktig og spyles av i egnede vaskeanlegg. Du bør unngå å koste direkte på lakken av hensyn til riper.
 4. Står bilen din ute om sommeren er utfordringen blader, pollen og fugleekskrementer. Lar du dette bli liggende på i stekende sol kan det lage permanente merker i lakken, som i beste fall en proff må polere bort.
content_paragraph_1.img.image.jpeg

Ikke glem vedlikehold av interiøret

Interiøret i bilen din trenger også vedlikehold og pleie.

– Har du skinn i interiøret må dette behandles et par ganger i året ved normal bruk. Dette gjelder delskinn, helskinn, dørtrekk osv. Skinn som ikke behandles vil falme, sprekke opp og bli stivt. Det ser ikke like fint ut, er ikke like godt å sitte i og det oppstår lettere rifter og revner.

I ytterste konsekvens kan du også risikere å få avslag på en garantiforespørsel på for eksempel rift i skinnseter dersom de ikke er vedlikeholdt i henhold til Audi sine retningslinjer (se instruksjonsbok). Når det gjelder stoff og plast i interiøret er det en del enklere, og du kommer langt med vanlig rengjøring etter behov. Dette har Audi egne produkter til som gjør jobben til en lek.

– Hvor viktige er det å bruke Audi-produktene?

– Det som er fint med Audi-produktene er at man vet hva man får enten du trenger behandling til lakk, skinnseter, lister, ruter eller felger. Det er bra kvalitet og god pris. Bilpleie er noe vi ønsker å satse på, og derfor har vi priset oss konkurransedyktig.

Audi-forhandlere over hele landet veileder deg gjerne til å finne de riktige produktene til vanlige bilpleieutfordringer både innvendig og utvendig. Ofte ser vi at bileierne har brukt en rimelig bilsåpe for eksempel og kommer til oss med helt matte og skjoldete chromlister eller takrails.

Dette belegget kan ofte lett fjernes ved bruk av Audi sine originale produkter, som er samstemt og kvalitetstestet opp mot materialene som er brukt på bilen.
content_paragraph_4.img.image.jpeg

Vedlikehold av bilens understell

Norsk veiklima er ekstremt med tanke på salting. Mange steder også kombinert med saltholdig luft, vann/is/snø, sølevann, piggrester, store temperatursvingninger og veier som ofte er bestrødd med knust stein av grov korning.

Til tross for at Audi sine bilmodeller generelt er godt forberedt både med fullforsinkede karosserier og god rustbeskyttelse fra fabrikk, vil saltskader kunne oppstå. Dette stiller store krav til bilens understellsbeskyttelse.

– Sørg for å få gitt bilen underspyling jevnlig om vinteren, gjerne hver måned for eksempel, avhengig av kjørelengde og hvor mye det saltes på veiene du kjører på. Veisaltet/kjemikaliene som veiene strøs med om vinteren er ikke understellets beste venn.

For biler som er utsatt for denne type skader anbefales det sterkt at det foretas en ekstra beskyttelse på aktuelle utsatte områder. Din bilforhandler vil kunne gi deg all nødvendig informasjon om denne type behandling som kan foretas på en enkel og rimelig måte.

En godt vedlikeholdt og understellsbeskyttet bil vil utvilsomt øke annenhåndsverdien, redusere reparasjonskostnader og forlenge bilens levetid, sier Diesen.

For mer supplerende og utdypende informasjon, se bilens instruksjonsbok.

Slik polerer du bilen riktig og raskt

 1. Etter at bilen er rengjort og tørket er det en fordel at lakken først renses, dersom det er behov for det.
  Bruk anbefalte lakkrensemidler for å fjerne urenheter, flekker, riper, asfalttjære, oksideringer og for å gjenoppfriske lakkfargen. Da har du et godt grunnlag for en enkel og god polering.
 2. Det finnes i dag en rekke polishprodukter på markedet som gjør poleringsjobben svært enkel. Er det lenge siden du har polert bilen og du ikke har tid til å ta poleringsjobben, finnes det f. eks. flytende voks som er enkel å spraye på og tørke av på en nyvasket og våt bil.
  Bruk da en mikrofiberklut til å tørke over bilen slik at voksen fordeler seg på overflaten. De fleste moderne vokstyper (gjerne flytende) er i dag svært enkle å benytte og gir gode og varige resultater.
 3. Etter at bilen er polert i henhold til fabrikantens veiledning kan lakken med stor fordel behandles med en hardvokskonservering. Denne legges på med f. eks en svamp og poleres enkelt av etter den har tørket.
  Bilen vil nå ha en optimal beskyttelse som gjør lakken adskillig mer motstandsdyktig mot ytre påvirkninger.
  Steinsprutskader og andre typer kraftige lakkangrep er det riktignok ikke mulig å gardere seg mot, men en lakk som ikke er vedlikeholdt vil fremstå som «sprø» og langt mer sensibel mot denne type skader.

Lakkrens og polish til bil:

Audi svampesett Audi_svampesett.jpg

Svampsett bestående av vaskesvamp, insekts svamp, ekstra skånsom svamp med trekk, og pusseskinn.

Audi Voks shampoo Audi_voks_shampoo.jpg

Shampo som gjør to jobber samtidig: den rengjør og bevarer lakkoverflaten, samtidig som du unngår tidkrevende etterbehandling og ytterligere renholds prosesser.

AutoGlym bilpleiebag Autogly_bilpleiebag.jpg

Ta vare på din bil med AutoGlyms profesjonelle bilpleieprodukter. AutoGlym er det foretrukne valg for de som krever den høyeste standard på kvalitet og ytelse.

AutoGlym Super Resin Autoglym_super_resin.jpg

Renser, polerer og beskytter i en operasjon. Super Resin Polish er ideell til alle typer billakk. Produktet er svært enkelt å påføre og tørke av, og har en god rensende effekt.

AutoGlym Interior Shampoo autoglym_interior_shampoo.jpg

Interior Shampoo inneholder en blanding av overflateaktive ingredienser og lukt fjernede midler for hurtig og trygg dyprensing.