Audi skysphere concept

Audis vei mot klimanøytral mobilitet

Produksjonsstarten for den siste nye modellen fra Audi med forbrenningsmotor vil være om bare fire år. Fra 2026 skal Audi kun lansere nye biler med elektrifisert drivlinje. Produksjonene av forbrenningsmotorer skal fases ut innen 2033.

Men produktene er ikke det eneste som må ha bærekraftige egenskaper - produksjonen påvirkes også. Dette går hånd i hånd med Audis forpliktelse til å implementere bærekraft i alle divisjoner.

Audi e-tron GT

Ny produksjonsstandard med e-tron GT

Fabrikken, Böllinger Höfe, får 100% av energiforsyningen fra fornybare kilder, hvor eksempelvis naturgass gir en klimanøytral oppvarming. Hele bilproduksjonen i Neckarsulm har brukt grønn elektrisitet siden starten av 2020.

Audi e-tron GT produseres karbonnøytralt

Bærekraftig design

Den britiske motedesigneren Stella McCartney spilte en rolle i lanseringen av Audi e-tron GT quattro og Audi RS e-tron GT.

Audi e-tron GT med Stella McCartney

Q4 e-tron leveres til kundene med nøytralt CO2-avtrykk

Volkswagen-anlegget i Zwickau er det største og mest effektive elbilanlegget i Europa. Her benyttes elektrisitet fra fornybare kilder, og leverandørene av battericeller er også pålagt å benytte grønn energi i sin produksjonsprosess. Uunngåelige utslipp fra produksjonen blir kompensert for gjennom klimaprosjekter godkjent av det tyske sertifiseringsbyrået TÜV. De oppfyller de strenge kravene i «the Gold Standard Fonundation».

Bærekraft og bevaring av ressurser spiller også en viktig rolle i produkskjonen. Q4-modellene har 27 komponenter som inneholder resirkulerte materialer. Av eksteriøret er for eksempel er en stor andel av frontlyktene, hjulbueforingene, skjermdekslene, gulvbelegget og hjulspoilerne laget av sekundære råvarer.

I interiøret brukes resirkulerte materialer i isolasjons- og dempingsmaterialene. Dessuten inneholder mange av de synlige overflatene resirkulerte materialer. Disse inkluderer gulvbelegg og deler av bagasjerommet. I S-linjens interiør tilbys Dinamica-mikrofibermaterialet, som brukes i kombinasjon med kunstlær som møbeltrekk for sportsseter. Polyesterfibre utgjør 45 % av Dinamica-materialet. De er hentet fra resirkulerte PET-flasker, gamle tekstiler eller gjenværende fibre.

Audi e-tron GT

Audi-anlegget i Brüssel: Verdens første CO₂-nøytrale bilfabrikk*

Siden 2018 har Audi Brussel produsert Audi e-tron, den første helelektriske modellen fra Audi, og fra 2020 har også også e-tron Spotback og e-tron S-modellene rullet ut fra fabrikken.

Bærekraft er mer enn bare å tilby elektriske biler. Derfor har vi som mål å gjøre hele livssyklusen CO₂-nøytral – fra produksjon, bruk og til gjenvinning av modellene våre.

Som et ledd i Audis miljøprogram Mission Zero, skal alle Audis lokasjoner være CO₂-nøytrale* innen 2025. Dette har vi allerede oppnådd på anlegget i Brüssel, hvor Audi e-tron produseres. Ved bruk av fornybar energi kan vi forhindre et årlig CO₂-utslipp på optil 40 000 tonn. I Brüssel har Audi brukt grønn elektrisitet siden 2012, og i 2013 startet også det største solcelleanlegget i regionen.

I 2017 ble Brüssel-anlegget utvidet. Området på 89 000 kvadratmeter tilsvarer over 12 fotballbaner og produserer nok grønn elektrisitet til å dekke 1 500 husholdninger i ett år. I tillegg varmes hele anlegget opp CO₂-nøytralt* gjennom kjøp av sertifisert biogas. Alt annet utslipp fra drivstoff, olje eller forbrenning av løsemidler kompenseres gjennom kjøp av kvoter.

Partnerskap med energileverandører

Partnerskap med energileverandører er et viktig skritt på veien for å oppnå karbon-nøytralitet gjennom hele selskapet innen 2050. Og for å kunne oppnå dette undersøker Audi hele livssyklusen til modellene; produksjonsstadiet (starter med utvinning av råvarer gjennom komponentproduksjon og bilproduksjon), bruksfasen inkludert tilførsel av drivstoff eller strøm, og til slutt gjenvinning.

En av de viktigste faktorene med el-biler er kraften som brukes til å lade dem. El-biler slipper ikke ut karbon på veien, men produksjonen av elektrisitet gir også karbonutslipp - langt mer når kraften genereres fra fossile brensler enn fra fornybare energikilder. Derfor ønsker Audi å finansiere generering av fornybar elektrisitet - partnerskapet med energileverandører er også ment å dekke ladeprosesser som ennå ikke er utført med grønn kraft i dag. Målet er å øke andelen strøm produsert av partnerne fra fornybare kilder i takt med økt andel el-biler på veien. Audi-kunder kan for eksempel allerede bruke de grønne kraftløsningene som tilbys av Volkswagen-datterselskapet Elli (Electric Life) for å lade bilene hjemme i dag. For lading på veien er IONITY-ladningsnettverket og mange andre ladepunktoperatører allerede avhengige av grønn strøm.

URBANFILTER-prosjektet

Hver biltur genererer partikler fra dekk- og veislitasje, og ender opp som enorme mengder mikroplast på veien. Derfra sprer det seg inn i miljøet via vinden, eller skylles av regnet via byavrenning og kloakk - vanligvis ubehandlet - i jord, elver og hav.

Sammen med Technical University of Berlin og andre partnere - inkludert filterprodusenter, programvareutviklere og vannforsyninger - utvikler Audi Environmental Foundation optimaliserte sedimentfiltre for byavrenning. De fanger opp forurensningspartiklene så nær opprinnelsesstedet som mulig - selv før de skylles inn i kloakken med regnvann. Prosjektet ble lansert i september 2020 og vil pågå i en periode på tre og et halvt år.

Audi A6 e-tron concept
 • 1920x1080-audi-e-tron-gt-rear.jpg
  e-tron GT: den mest kraftfulle elbilen fra Audi

  Banebrytende design, heftige kjøreytelser, innovativ teknologi og hverdagslig komfort.

  Mer om e-tron GT
 • 15_Home_Charging_Q4_2021_2486.jpg
  Q4 e-tron: Kompakt-SUV som sprenger klassegrensene

  Audi Q4 e-tron er bygget på en helt ny plattform, utviklet spesielt for elektrisk drift.

  Mer om Q4 e-tron
 • 1920x1080-desktop-talking-business-e-tron.jpg
  e-tron SUV: En komplett familie-SUV for norske forhold

  Kombinasjonen av optimal komfort, sportslig ytelse og et sofistikert utseende gir en kompromissløs opplevelse, både på hjemmebane og på langtur.

  Mer om e-tron SUV
Autoretur

Autoretur | Audi Norge

Autoretur AS er norske bilimportører sitt svar på at næringslivet selv har ansvaret for produktene som sendes ut på markedet, i hele produktets levetid, også etter at det har blitt til avfall.

Finn ut mer

Vanlige spørsmål om bærekraft

Hvordan gjenvinner Audi batteriene?

Batteriene er de viktigste komponentene i elbilen. De holder høy kvalitet og er konstruert for å vare i hele bilens levetid. Returbatterier, for eksempel fra våre ladbare hybridmodeller eller førproduksjonsmodeller av Audi e-tron, gjenvinnes hos ulike gjenvinningsselskaper i henhold til gjeldende lovgivning.

Hvilket materiale er batteriene laget av?

I 2025 skal hver tredje bil Audi selger, ha elektrisk drift. Derfor vil behovet for batterier øke. Audi ønsker at disse batteriene skal være så bærekraftige som mulig i hele livssyklusen, og har vært aktivt medlem av Global Battery Alliance siden 2017. Denne alliansen er fremfor alt opptatt av å bidra til at menneskerettigheter og sosialt ansvar ivaretas under utvinning av råstoffene og til å finne løsninger for gjenbruk av litiumionbatterier. Audi deltar også i forskningssamarbeid, for eksempel med gjenvinningskonsernet Umicore for å utvikle et kretsløp for komponenter i høyenergibatterier, slik at de hele tiden kan brukes på nytt. Et "nytt liv" får de brukte batteriene også ved hovedfabrikken i Ingolstadt. Der brukes gamle batterier til å drive gaffeltrucker og trekkvogner i et prøveprosjekt. "Til hvert litiumionbatteri er det brukt store mengder energi og verdifulle ressurser, som vi må utnytte best mulig", sier Peter Kössler, ansvarlig for produksjon og logistikk hos Audi AG. Derfor er Audi opptatt av å finne gode løsninger for gjenbruk av batterier fra elbiler.

Det brukes også aluminium i batteriene, nærmere bestemt i batterihuset. Utvinningen av dette lettmetallet fra bauxitt krever mye energi. Audi har startet prosjektet Aluminium Closed Loop for å spare ressurser og energi. Avskjær sendes tilbake til leverandørene og brukes på nytt. Den bærekraftige produksjonen av batterihus førte til at Audi ble den første bilprodusenten som fikk bærekraftighetssertifisering fra Aluminium Stewardship Initiative (ASI). Du finner mer informasjon om dette her: https://aluminium-stewardship.org/

En elbil er farligere enn en bil med forbrenningsmotor.

Elbiler har i likhet med alle andre biler som typegodkjennes i Europa, et høyt sikkerhetsnivå. Både brannfare og fare for elektrisk støt unngås ved hjelp av spesielle sikkerhetssystemer. Hvis det skulle skje en ulykke eller oppstå en feil, avbrytes batteriets strømtilførsel umiddelbart, slik at det ikke lenger står under spenning. Batteriet er montert i en stor, kollisjonssikker konstruksjon i understellet, der det er beskyttet mot deformasjon. Tester utført av ADAC på konseptbilen Audi e-tron GT har gjentatte ganger vist at risikoen for brann er like liten for en elbil som for en bil med forbrenningsmotor. Ladingen innebærer ingen risiko, heller ikke i regnvær. Det er heller ikke farlig å vaske Audi e-tron i et vaskeanlegg. Du finner mer informasjon i denne testrapporten fra ADAC: https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/elektromobilitaet/info/sicherheit-elektroauto/
Audi e-tron fikk fem av fem stjerner i Euro NCAP (mer informasjon: https://www.euroncap.com/de/results/audi/e-tron/35869), det mest anerkjente testprogrammet for evaluering av sikkerheten til personbiler i Europa. I USA er Audi e-tron som første elbil blitt tildelt den høyeste sikkerhetsutmerkelsen fra Insurance Institute for Highway Safety (mer informasjon: https://www.iihs.org/news/detail/2019-audi-e-tron-earns-institutes-highest-award).

*
For å oppnå karbon-nøytralitet følger vi tre bærende prinsipper. Effektive og bærekrafige løsninger for å redusere CO₂-utslipp. Unngå CO₂ gjennom aktive valg av fornybare energikilder. Bruk av kvotekjøp ved utslipp som foreløpig ikke kan unngås.